Kurczak z warzywami po chińsku
Kurczak z warzywami po chińsku – prosty i pełen smaku przepis gotowy w 20min.
SKŁADNIKI
Porcja na 2-3 osoby.
- 200g mięsa z piersi kurczaka
- 50g orzeszków ziemnych
- 100ml sosu sojowego
- 5 łyżek oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- pół cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 kapusta pak choi
- 150g mini kolb kukurydzy w zalewie
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- pół łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
DODATKOWO:
- około 250g ugotowanego ryżu do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas namaczania mięsa (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Mniej więcej godzinę przed przygotowaniem dania mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, umieszczamy w miseczce i zalewamy sosem sojowym – tak marynujemy mięso przez około 1h.
Po czasie marynowania mięsa na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, płatki chili, starty korzeń imbiru oraz orzeszki ziemne – całość przez chwilę smażymy.
Następnie dodajemy zamarynowane wcześniej mięso wraz z całością sosu sojowego, dodajemy olej sezamowy oraz łyżeczkę cukru trzcinowego i smażymy aż mięso całkowicie się zetnie.
Kolejno dodajemy posiekane w kostkę cukinię, czerwoną paprykę, pokrojoną na mniejsze części kukurydzę oraz posiekaną kapustę pak choi – chwilę smażymy, co chwilę mieszając.
Danie przekładamy na talerze i podajemy z ryżem.
I gotowe:)
Smacznego!