Kurczak z warzywami po chińsku

Kurczak z warzywami po chińsku

Kurczak z warzywami po chińsku – prosty i pełen smaku przepis gotowy w 20min.

SKŁADNIKI

Porcja na 2-3 osoby.

  • 200g mięsa z piersi kurczaka
  • 50g orzeszków ziemnych
  • 100ml sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • pół cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kapusta pak choi
  • 150g mini kolb kukurydzy w zalewie
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

DODATKOWO:

  • około 250g ugotowanego ryżu do podania

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min + czas namaczania mięsa (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Mniej więcej godzinę przed przygotowaniem dania mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, umieszczamy w miseczce i zalewamy sosem sojowym – tak marynujemy mięso przez około 1h.

Po czasie marynowania mięsa na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, płatki chili, starty korzeń imbiru oraz orzeszki ziemne – całość przez chwilę smażymy.

Następnie dodajemy zamarynowane wcześniej mięso wraz z całością sosu sojowego, dodajemy olej sezamowy oraz łyżeczkę cukru trzcinowego i smażymy aż mięso całkowicie się zetnie.

Kolejno dodajemy posiekane w kostkę cukinię, czerwoną paprykę, pokrojoną na mniejsze części kukurydzę oraz posiekaną kapustę pak choi – chwilę smażymy, co chwilę mieszając.

Danie przekładamy na talerze i podajemy z ryżem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *