Makaron udon z kurczakiem teriyaki, grzybami shitake i warzywami
Przepis na aromatyczny i pełen smaku makaron udon z kurczakiem, grzybami shitake i warzywami w sosie teriyaki.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 200g mięsa z piersi kurczaka
- 20g suszonych grzybów shitake
- 1 kapusta pak choi
- 1 średnia cebula
- pół czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- pół łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 400g makaronu udon
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min + czas namaczania grzybów (około 20min).
PRZYGOTOWANIE
Mniej więcej 20min przed przygotowaniem dania szykujemy suszone grzyby shitake.
Grzyby dokładnie płuczemy, następnie namaczamy przez około 20min w gorącej wodzie – po tym czasie odsączamy grzyby i kroimy w grubsze plastry.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy do niego posiekany drobno czosnek, cebulę, pokrojone w plastry grzyby shitake, starty imbir oraz płatki chili – całość chwilę smażymy.
Następnie do naszej patelni dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka – smażymy aż mięso całkowicie się zetnie.
Teraz zmniejszamy ogień na średni, dolewamy sos sojowy oraz sos teriyaki, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną kapustę pak choi – całość mieszamy i przez chwilę smażymy.
Na koniec dodajemy makaron udon i ziarna sezamu – dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około 3 minuty.
I gotowe:)
Smacznego!