Makaron udon z kurczakiem teriyaki, grzybami shitake i warzywami

Makaron udon z kurczakiem teriyaki, grzybami shitake i warzywami

Przepis na aromatyczny i pełen smaku makaron udon z kurczakiem, grzybami shitake i warzywami w sosie teriyaki.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 200g mięsa z piersi kurczaka
  • 20g suszonych grzybów shitake
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 średnia cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 400g makaronu udon

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min + czas namaczania grzybów (około 20min).

PRZYGOTOWANIE

Mniej więcej 20min przed przygotowaniem dania szykujemy suszone grzyby shitake.
Grzyby dokładnie płuczemy, następnie namaczamy przez około 20min w gorącej wodzie – po tym czasie odsączamy grzyby i kroimy w grubsze plastry.

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy do niego posiekany drobno czosnek, cebulę, pokrojone w plastry grzyby shitake, starty imbir oraz płatki chili – całość chwilę smażymy.

Następnie do naszej patelni dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka – smażymy aż mięso całkowicie się zetnie.

Teraz zmniejszamy ogień na średni, dolewamy sos sojowy oraz sos teriyaki, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną kapustę pak choi – całość mieszamy i przez chwilę smażymy.

Na koniec dodajemy makaron udon i ziarna sezamu – dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około 3 minuty.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *