Owsianka nocna tiramisu
Kolejna odsłona prostej i smacznej owsianki nocnej – tym razem o smaku włoskiego deseru tiramisu.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną owsiankę.
- 80g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
- 70g serka mascarpone
- 50ml mleka krowiego lub roślinnego (u mnie owsiane)
- 100ml przestudzonej mocnej kawy
- 2 łyżeczki ksylitolu
DODATKOWO:
- 1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao
CZAS PRZYGOTOWANIA
5min.
PRZYGOTOWANIE
Wieczorem, dzień przed podaniem owsianki, szykujemy wszystkie składniki.
Serek mascarpone, mleko oraz ksylitol umieszczamy w jednej miseczce i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie partiami dodajemy wystudzoną całkowicie kawę – dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Na sam koniec dodajemy płatki owsiane – całość dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki/pucharka, w którym będzie podawany deser.
Tak przygotowaną owsiankę przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.
Rano, przed samym podaniem, wyciągamy owsiankę z lodówki i posypujemy gorzkim kako używając drobnego sitka.
I gotowe:)
Smacznego!