Owsianka nocna tiramisu

Owsianka nocna tiramisu

Kolejna odsłona prostej i smacznej owsianki nocnej – tym razem o smaku włoskiego deseru tiramisu.

SKŁADNIKI

Porcja na jedną owsiankę.

  • 80g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
  • 70g serka mascarpone
  • 50ml mleka krowiego lub roślinnego (u mnie owsiane)
  • 100ml przestudzonej mocnej kawy
  • 2 łyżeczki ksylitolu

DODATKOWO:

  • 1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao

CZAS PRZYGOTOWANIA

5min.

PRZYGOTOWANIE

Wieczorem, dzień przed podaniem owsianki, szykujemy wszystkie składniki.

Serek mascarpone, mleko oraz ksylitol umieszczamy w jednej miseczce i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie partiami dodajemy wystudzoną całkowicie kawę – dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Na sam koniec dodajemy płatki owsiane – całość dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki/pucharka, w którym będzie podawany deser.

Tak przygotowaną owsiankę przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.

Rano, przed samym podaniem, wyciągamy owsiankę z lodówki i posypujemy gorzkim kako używając drobnego sitka.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *