Owsianka nocna rafaello

Owsianka nocna rafaello

Przepis na oryginalną owsiankę nocną rafaello.

SKŁADNIKI

Porcja na jedną dużą owsiankę.

  • 60g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
  • 40g wiórek kokosowych
  • 50g serka mascarpone
  • 170ml mleka krowiego lub roślinnego (u mnie sojowe)
  • 2 łyżeczki ksylitolu (lub innego słodziwa)
  • 30g słonych krakersów

CZAS PRZYGOTOWANIA

5min.

PRZYGOTOWANIE

Wieczorem, dzień przed podaniem owsianki przygotowujemy wszystkie składniki.

W miseczce umieszczamy serek mascarpone, dodajemy do niego płatki owsiane, ksylitol oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy.

W naczyniu/pucharku, w którym będziemy podawać owsiankę układamy na dnie połowę porcji połamanych na mniejsze części krakersów. Kolejno nakładamy połowę porcji masy kokosowej. Następnie układamy pozostałą część krakersów i dodajemy resztę masy kokosowej (powinny wyjść dwie warstwy krakersy – masa kokosowa).
Naczynie z owsianką zakrywamy np. folią aluminiową lub talerzykiem i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia rano owsianka jest gotowa do jedzenia (podajemy na zimno).

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *