Bułeczki cynamonowe z nutą cytrynową
Przepis na puszyste bułeczki cynamonowe z nutą cytrynową.
SKŁADNIKI
Porcja na około 30 bułeczek.
CIASTO:
- 35g świeżych drożdży
- 430g mąki pszennej
- 150ml mleka
- 75g cukru
- 4 żółtka
- 75g masła
- 50ml rumu (ja użyłam złotego rumu „Captain Morgan Spiced Gold”) lub wódki/spirytusu
- szczypta soli
MASA CYNAMONOWA:
- 20g cynamonu
- 120g cukru
- 70g masła
- 1-2 łyżki soku z cytryny
LUKIER:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO DO POSMAROWANIA CIASTA:
- 1 jajko
- 50ml mleka
CZAS PRZYGOTOWANIA
Około 2h (wraz z wyrastaniem i pieczeniem bułeczek).
PRZYGOTOWANIE
Do średniej wielkości miseczki kruszymy drożdże (powinny być w temperaturze pokojowej), dodajemy do nich 2 łyżki mąki pszennej, łyżkę cukru oraz około 50ml ciepłego mleka (wszystkie składniki odejmujemy z całości porcji na ciasto).
Całość dokładnie mieszamy aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Miseczkę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 20min.
W międzyczasie roztapiamy masło a żółtka z cukrem ubijamy w osobnej misce na gładką puszystą masę.
W dużej misce umieszczamy mąkę oraz sól (mieszamy) i dodajemy do nich wyrośnięte drożdże – całość mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy teraz resztę ciepłego mleka (100ml) oraz zmiksowane żółtka z cukrem – jeszcze raz mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników.
Teraz zaczynamy wyrabiać ciasto ręką lub robotem kuchennym z hakiem – gdy składniki będą dobrze wymieszane dodajemy roztopione i delikatnie przestudzone masło – wyrabiamy do czasu połączenia składników. Na sam koniec dodajemy odrobinę rumu lub innego alkoholu i dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, błyszczące i nie będzie kleiło się do rąk.
Miskę z ciastem przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h do ciepłego miejsca.
W małym rondelku przygotowujemy masę cynamonową.
Masło roztapiamy i dodajemy do niego cynamon, cukier oraz sok z cytryny – mieszamy do połączenia składników (nie ma konieczności zagotowania masy – powinniśmy tylko roztopić masło i możemy ściągnąć rondelek z palnika:).
Po upływie czasu wyrastania ciasta wyciągamy je na stolnicę przyprószoną mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek (około 0,5cm) w kształcie prostokąta.
Tak rozwałkowane ciasto smarujemy masą cynamonową pozostawiając około 2cm nieposmarowanego ciasta i zwijamy w rulon tak aby nieposmarowana część była na zewnątrz.
Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając delikatne odstępy między nimi (bułeczki układamy tak aby była widoczna część z masą cynamonową).
Tak przygotowane bułeczki przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego miejsca na około 20min.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni (termoobieg), bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i wkładamy do całkowicie nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom, na około 14min. Po tym czasie wyciągamy bułeczki z piekarnika i studzimy na kratce (pieczemy kolejną partię).
Teraz przygotowujemy lukier.
W małej miseczce umieszczamy cukier puder i dodajemy do niego 2 łyżki soku z cytryny – mieszamy dokładnie do połączenia składników (jeżeli lukier jest zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku – lukier powinien być płynny ale dość gęsty żeby za szybko nie spłynął z naszych bułeczek).
Gdy bułeczki przestygną namaczamy je w cytrynowym lukrze.
I gotowe:)
Smacznego!