Quesadilla z wołowiną

Quesadilla z wołowiną

Przepis na pyszną quesadillę z wołowiną, czerwoną fasolą, kukurydzą i kolendrą w sosie pomidorowym.

SKŁADNIKI

Porcja na 4 quesadille.

FARSZ:

  • 400g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 50ml oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 250g czerwonej, odsączonej fasoli (puszka około 400g)
  • 140g kukurydzy z puszki (gramatura podana dla odsączonej kukurydzy – mała puszka 170g)
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • 8 placków tortilli orkiszowej lub pszennej (przepis na domowej roboty tortillę znajdziesz tutaj)
  • 300g twardej mozzarelli w kostce
  • 1 pęczek świeżych liści kolendry
  • 180g kwaśnej śmietany 18% do podania

CZAS PRZYGOTOWANIA

40min.

PRZYGOTOWANIE

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego posiekaną w kostkę cebulę – dusimy na małym ogniu aż cebula ładnie się zeszkli. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek – chwilę smażymy. Następnie zwiększamy ogień i dodajemy mięso mielone – smażymy do momentu aż mięso delikatnie się zetnie.

Teraz do naszej patelni dodajemy przecier pomidorowy – mieszamy i gotujemy na średnim ogniu aż sos zacznie wrzeć.

Na sam koniec dodajemy odsączoną fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz przyprawy: chili, oregano, sól oraz odrobinę pieprzu – całość gotujemy jeszcze przez chwilę pod przykryciem.

W międzyczasie na tarce z dużym oczkiem ścieramy mozzarellę.

Po przygotowaniu farszu przystępujemy do robienia quesadilli.

Na suchej patelni (najlepiej wybrać taką, która nie przywiera, np. do naleśników) układamy placek tortilli, posypujemy startym serem, następnie nakładamy farsz mięsny, posypujemy posiekaną kolendrą i kładziemy kolejną warstwę startego sera – całość przykrywamy plackiem tortilli i przypiekamy chwilę z obydwu stron aby placek stał się chrupiący (możemy „docisnąć” naszą quesadillę aby była bardziej zwarta np, kładąc na nią okrągły talerz). Quesadillę przypiekamy na średnim ogniu około 3min z każdej strony – w tym czasie placek tortilli powinien się ładnie przypiec, być chrupiący, a ser znajdujący się w środku powinien się roztopić – tak przygotowujemy kolejne porcje.

Quesadille przekładamy na talerze, przekrawamy na 8 trójkątnych części i podajemy z dodatkiem kwaśniej śmietany.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *