Deser banoffee

Deser banoffee

Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszny deser banoffee z serkiem mascarpone.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 150g serka mascarpone
  • 150g masy kajmakowej (przepis na domowej roboty kajmak znajdziesz tutaj)
  • 70g herbatników zwykłych
  • 2 duże banany
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z limonki

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min.

PRZYGOTOWANIE

Masę kajmakową przekładamy do małego rondelka, dodajemy do niej mleko i delikatnie podgrzewamy aż oba składniki idealnie się połączą (nie ma konieczności zagotowania) – powinna nam wyjść gładka masa w postaci sosu.

Tak przygotowany kajmak odstawiamy na chwilę do wystudzenia.

W międzyczasie kruszymy herbatniki na bardzo drobno (możemy użyć w tym celu malaksera lub rozdrobnić ciastka za pomocą tłuczka).

Serek mascarpone mieszamy wraz z miodem do uzyskania jednolitej masy.

Banany kroimy w plasterki o szerokości około 1cm i skrapiamy delikatnie sokiem z limonki aby nie sczerniały.

Teraz przystępujemy do układania warstw naszego deseru (na każdy deser przypadają dwie warstwy).

W pierwszej kolejności, na dnie pucharka/naczynia, w którym będziemy podawać deser układamy pokruszone herbatniki, kolejno nakładamy przestudzoną masę kajmakową, wyrównujemy powierzchnię za pomocą łyżeczki. Następnie układamy pokrojone banany i na nich układamy serek mascarpone z dodatkiem miodu. W ten sam sposób układamy kolejną warstwę deseru (herbatniki, kajmak, banany, mascarpone).

Tak przygotowane desery wkładamy do lodówki na kilka godzin i podajemy schłodzone.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *