Makaron udon z polędwicą wołową i warzywami

Makaron udon z polędwicą wołową i warzywami

Przepis na oryginalny makaron udon z polędwicą wołową, warzywami i sezamem.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 350g polędwicy wołowej
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 średnie cebule
  • pół cukinii
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • pół łyżeczki chili
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól do marynaty
  • świeżo mielony pieprz do marynaty

DODATKOWO:

  • 200g pszennego makaronu udon (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min + czas marynowania mięsa (minimum 2h – u mnie cała noc).

PRZYGOTOWANIE

Minimum 2h przed przystąpieniem do gotowania (lub wieczór przed) marynujemy polędwicę – mięso obsypujemy niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem z obydwu stron, przyprawy wcieramy dokładnie w mięso – tak przygotowaną polędwicę przekładamy do miseczki, zakrywamy i wkładamy do lodówki.

Gdy minie czas marynowania mięsa wyciągamy je z lodówki, kroimy w paseczki i obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Polędwicę wrzucamy na bardzo mocno rozgrzaną głęboką patelnię (lub wok) z dodatkiem oleju sezamowego – smażymy przez chwilę z obydwu stron aż mięso się zetnie i ładnie przyrumieni.

Mięso ściągamy z patelni, zmniejszamy ogień na średni i na tym samym tłuszczu smażymy kilka minut pokrojone w kostkę cebulę, czosnek, korzeń imbiru oraz chili.

W międzyczasie gotujemy makaron (wg instrukcji na opakowaniu).

Gdy cebula się zeszkli do naszego woka dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię – chwilę smażymy.

Teraz dodajemy pokrojone w paseczki papryki, dolewamy sosu sojowego, dodajemy sok z limonki i wcześniej usmażone mięso – całość mieszamy i smażymy razem przez kilka minut.

Na sam koniec dodajemy ugotowany wcześniej i odcedzony makaron udon i ziarna sezamu – całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 3min.

Tak przygotowane danie przekładamy na talerze.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *