Makaron udon z polędwicą wołową i warzywami

Przepis na oryginalny makaron udon z polędwicą wołową, warzywami i sezamem.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 350g polędwicy wołowej
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 średnie cebule
- pół cukinii
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- pół łyżeczki chili
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do marynaty
- świeżo mielony pieprz do marynaty
DODATKOWO:
- 200g pszennego makaronu udon (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min + czas marynowania mięsa (minimum 2h – u mnie cała noc).
PRZYGOTOWANIE
Minimum 2h przed przystąpieniem do gotowania (lub wieczór przed) marynujemy polędwicę – mięso obsypujemy niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem z obydwu stron, przyprawy wcieramy dokładnie w mięso – tak przygotowaną polędwicę przekładamy do miseczki, zakrywamy i wkładamy do lodówki.
Gdy minie czas marynowania mięsa wyciągamy je z lodówki, kroimy w paseczki i obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Polędwicę wrzucamy na bardzo mocno rozgrzaną głęboką patelnię (lub wok) z dodatkiem oleju sezamowego – smażymy przez chwilę z obydwu stron aż mięso się zetnie i ładnie przyrumieni.
Mięso ściągamy z patelni, zmniejszamy ogień na średni i na tym samym tłuszczu smażymy kilka minut pokrojone w kostkę cebulę, czosnek, korzeń imbiru oraz chili.
W międzyczasie gotujemy makaron (wg instrukcji na opakowaniu).
Gdy cebula się zeszkli do naszego woka dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię – chwilę smażymy.
Teraz dodajemy pokrojone w paseczki papryki, dolewamy sosu sojowego, dodajemy sok z limonki i wcześniej usmażone mięso – całość mieszamy i smażymy razem przez kilka minut.
Na sam koniec dodajemy ugotowany wcześniej i odcedzony makaron udon i ziarna sezamu – całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 3min.
Tak przygotowane danie przekładamy na talerze.
I gotowe:)
Smacznego!