Razowe spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym

Razowe spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym

Szybki przepis na razowe spaghetti z krewetkami, cukinią i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 200g blanszowanych krewetek (gramatura podana dla obranych krewetek)
  • 3 ząbki czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • pół cukinii
  • 50g masła
  • 250-300g passaty pomidorowej
  • 50ml sosu rybnego
  • 70ml brandy (lub białego półwytrawnego wina)
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • 150g razowego makaronu spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
  • 2 łyżki startego sera grana padano

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min.

PRZYGOTOWANIE

Krewetki obieramy z pancerzyka i dokładnie myjemy – odstawiamy na później.

Na dużej głębokiej patelni, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz czerwoną cebulę – chwilę smażymy. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę lub plasterki cukinię – całość smażymy dosłownie 3min.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie – makaron powinien być ugotowany al dente (sprawdź czas gotowania na opakowaniu). Po ugotowaniu makaronu odlewamy z niego wodę i pozostawiamy na durszlaku.

Teraz do naszej patelni dodajemy obrane i umyte wcześniej krewetki – smażymy około 2 minuty z każdej strony.
Następnie dodajemy brandy, zwiększamy ogień na większy i smażymy tak przez chwilę (alkohol w tym czasie powinien odparować).

Na sam koniec dodajemy passatę pomidorową, sos rybny oraz odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu – mieszamy. Zmniejszamy ogień na mniejszy i gotujemy do czasu aż całość zacznie wrzeć.

Do tak przygotowanego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron – całość gotujemy jeszcze około 2min.

Po tym czasie przekładamy makaron na głębokie talerze i posypujemy startym serem grana padano (możemy dodatkowo przyprawić całość świeżo mielonym pieprzem – w zależności od upodobań).

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *