Makaron chow mein z kurczakiem teriyaki i sezamem
Przepis na orientalny makaron chow mein z kurczakiem teriyaki i sezamem.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 200g mięsa z piersi kurczaka
- 2 małe cebuli dymki (biała część)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- pół łyżki oleju kokosowego
- pół łyżeczki płatków chili
- 8-10 pieczarek
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80-100ml sosu sojowego
- 50ml oleju sezamowego
- 3-4 łyżki octu ryżowego
- 70ml syropu klonowego
- 1 łyżka ziaren białego sezamu
DODATKOWO:
- 150g makaronu chow mein (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku do podania
- 2 łyżeczki ziaren białego sezamu do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Na dużej głębokiej patelni lub w woku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego posiekane drobno ząbki czosnku, posiekaną dymkę, chili oraz starty korzeń imbiru – całość chwilę smażymy.
Po chwili dodajemy pokrojone w grubsze plastry pieczarki – smażymy jeszcze przez chwilę, aż pieczarki ładnie się zarumienią.
Mięso z piersi kurczaka kroimy w większa kostkę, obtaczamy w mące ziemniaczanej i dodajemy do naszej patelni – smażymy na złoty kolor.
W międzyczasie gotujemy makaron chow mein (sprawdź sposób przygotowania na opakowaniu). Po ugotowaniu odlewamy wodę z makaronu i pozostawiamy go na durszlaku.
Gdy kurczak będzie już usmażony, do patelni dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, syrop klonowy oraz olej sezamowy – całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Na sam koniec do naszej patelni dodajemy ugotowany wcześniej makaron oraz ziarna sezamu – całość mieszamy i smażymy 3min.
Tak przyrządzony makaron przekładamy do miseczek i podajemy posypany ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.
I gotowe:)
Smacznego!