Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki
Przepis na makaron chow mein z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki.
SKŁADNIKI
Porcja na 4 osoby.
- 300g mięsa z piersi kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki płatków chili
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- pół cukinii
- 150g groszku cukrowego
- 150ml sosu sojowego
- 50ml oleju sezamowego
- 120ml syropu klonowego
- 5 łyżek octu ryżowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ziaren białego sezamu
DODATKOWO:
- 250g makaronu chow mein (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min + czas marynowania mięsa (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Mniej więcej godzinę przed przygotowywaniem dania marynujemy mięso – pierś z kurczaka kroimy w większe kostki i namaczamy w sosie sojowym.
Gdy minie czas marynowania mięsa gotujemy makaron, następnie odcedzamy go z wody na durszlaku (sprawdź czas gotowania makaronu na opakowaniu).
Kurczaka odcedzamy z sosu sojowego – pozostały sos wlewamy na głęboką patelnię lub wok.
Mięso z kurczaka obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej.
Do patelni z sosem sojowym dodajemy olej sezamowy, syrop klonowy oraz ocet ryżowy – doprowadzamy delikatnie do wrzenia. Następnie dodajemy obtoczonego w mące kurczaka – smażymy aż mięso całkowicie się zetnie, co chwilę mieszając, aby nie przypalić mięsa.
Następnie do naszej patelni dodajemy posiekany w plasterki czosnek, posiekaną czerwoną cebulę i płatki chili – chwilę smażymy.
Teraz dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną cukinię oraz groszek cukrowy – całość mieszamy i smażymy około 4min.
Na koniec dodajemy ziarna sezamu oraz ugotowany wcześniej makaron – smażymy jeszcze kilka minut.
Tak przygotowane danie przekładamy na talerze.
I gotowe:)
Smacznego!