Kokosowe pancakes z mąki ryżowej (bezglutenowe)

Kokosowe pancakes z mąki ryżowej (bezglutenowe)

Przepis na idealnie puszyste, bezglutenowe kokosowe pancakes z mąki ryżowej.

SKŁADNIKI

Porcja na około 10 placuszków.

  • 80g mąki ryżowej
  • 45g wiórek kokosowych
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 25g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 30g ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

DODATKOWO DO PODANIA:

  • 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
  • garść borówek
  • 1 łyżka płatków migdałów

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min.

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie (mąkę, ksylitol, sodę, sól oraz wiórki kokosowe) – mieszamy.

Następnie dodajemy jogurt naturalny i jajko – całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Na sam koniec dodajemy rozpuszczony i delikatnie przestudzony olej kokosowy – ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie zaczynamy smażenie.

Do smażenia powinniśmy użyć patelni z powłoką nieprzywierającą – na mocno rozgrzaną patelnię przelewamy ciasto w postaci małych placków i smażymy chwilę z obydwu stron bez dodatku tłuszczu.

Po usmażeniu wszystkich placuszków przekładamy je na talerz i polewamy syropem z agawy, posypujemy płatkami migdałów i dodajemy borówki.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *