Conchiglie z wołowiną i szpinakiem w sosie pomidorowym

Conchiglie z wołowiną i szpinakiem w sosie pomidorowym

Przepis na makaronowe muszle conchiglie z mieloną wołowiną i szpinakiem w sosie pomidorowym.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 200g mielonego mięsa wołowego
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 300g passaty pomidorowej
  • 100g mozzarelli
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • około 15 dużych muszli makaronowych typu conchiglie (Conchiglie Rigate ’93)

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min.

PRZYGOTOWANIE

Na dużej głębokiej patelni smażymy mięso mielone z wołowiny – patelnia powinna być bardzo dobrze rozgrzana przed dodaniem mięsa – smażymy na średnim ogniu do momentu aż mięso całkowicie się zetnie.

Gdy mięso będzie już gotowe przekładamy je na osobny talerzyk i na tej samej patelni, na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku – chwilę smażymy. Następnie dodajemy szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy aż szpinak całkowicie się rozmrozi.

W międzyczasie gotujemy makaron conchiglie – makaron powinien być ugotowany al dente (sprawdź czas gotowania makaronu na opakowaniu).

Gdy szpinak będzie już gotowy ściągamy pokrywkę, dorzucamy wcześniej usmażone mięso, dolewamy passatę pomidorową i całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą – mieszamy i chwilę smażymy na małym ogniu.

Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i jeszcze chwilę smażymy.

Patelnię odstawiamy z ognia i chwilę studzimy.

Następnie faszerujemy nasze muszle makaronowe i układamy je od razu na tej samej patelni (najlepiej żeby cały farsz trafił do muszli a sos pozostał na zewnątrz).

Tak przygotowane muszle ponownie podgrzewamy z całością sosu pod przykryciem – około 4 min.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *