Jaglanka kokosowa

Jaglanka kokosowa

Przepis na oryginalną i smaczną jaglankę kokosową. Idealna na śniadanie lub deser. Na ciepło lub na zimno.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby (lub 3 mniejsze porcje).

  • 100g kaszy jaglanej (gramatura podana dla nieugotowanej kaszy)
  • 200g mleczka kokosowego w puszce (około 86%)
  • 150-200ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 70g miodu

DODATKOWO:

  • 1 łyżka wiórek kokosowych do ozdoby
  • garść ulubionych owoców – idealnie będą pasować maliny, truskawki lub czerwona porzeczka

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min.

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, następnie przesypujemy do garnuszka, dodajemy 200ml mleczka kokosowego z puszki (przed otwarciem puszki mleko należy bardzo dobrze wymieszać) i 150ml mleka roślinnego lub krowiego (resztę mleka zostawiamy na później), dodajemy miód i całość doprowadzamy do wrzenia.

Teraz zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy kaszę około 20-25min, co chwilę mieszając aby się nie przypaliła.

Pod koniec gotowania sprawdzamy konsystencję kaszy – jeżeli będzie zbyt gęsta dodajemy pozostałe 50ml mleka (kasza powinna mieć konsystencję gęstej śmietany – powinna też wchłonąć całe mleko).

Tak przygotowaną kaszę przekładamy do miseczek i podajemy na ciepło lub zimno. Podajemy przyozdobioną wiórkami kokosowymi i owocami.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *