Jaglanka kokosowa
Przepis na oryginalną i smaczną jaglankę kokosową. Idealna na śniadanie lub deser. Na ciepło lub na zimno.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby (lub 3 mniejsze porcje).
- 100g kaszy jaglanej (gramatura podana dla nieugotowanej kaszy)
- 200g mleczka kokosowego w puszce (około 86%)
- 150-200ml mleka roślinnego lub krowiego
- 70g miodu
DODATKOWO:
- 1 łyżka wiórek kokosowych do ozdoby
- garść ulubionych owoców – idealnie będą pasować maliny, truskawki lub czerwona porzeczka
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min.
PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, następnie przesypujemy do garnuszka, dodajemy 200ml mleczka kokosowego z puszki (przed otwarciem puszki mleko należy bardzo dobrze wymieszać) i 150ml mleka roślinnego lub krowiego (resztę mleka zostawiamy na później), dodajemy miód i całość doprowadzamy do wrzenia.
Teraz zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy kaszę około 20-25min, co chwilę mieszając aby się nie przypaliła.
Pod koniec gotowania sprawdzamy konsystencję kaszy – jeżeli będzie zbyt gęsta dodajemy pozostałe 50ml mleka (kasza powinna mieć konsystencję gęstej śmietany – powinna też wchłonąć całe mleko).
Tak przygotowaną kaszę przekładamy do miseczek i podajemy na ciepło lub zimno. Podajemy przyozdobioną wiórkami kokosowymi i owocami.
I gotowe:)
Smacznego!