Gofry migdałowe (z mąki migdałowej i kokosowej)

Gofry migdałowe (z mąki migdałowej i kokosowej)

Przepis na puszyste i aromatyczne gofry migdałowe z mieszanki mąki migdałowej i kokosowej.

SKŁADNIKI

Porcja na około 5 średniej wielkości gofrów (w zależności od wielkości gofrownicy).

  • 70g mąki migdałowej
  • 30g mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 120ml mleka roślinnego (lub krowiego)
  • 30g ksylitolu
  • 30g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ulubione dodatki, np. syrop z agawy, cukier puder, maliny

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min (wraz z czasem smażenia gofrów).

PRZYGOTOWANIE

Olej kokosowy przekładamy do garnuszka i roztapiamy, następnie odstawiamy z palnika i chwilę studzimy.

Mąkę migdałową, kokosową oraz sodę przesypujemy do jednej miseczki i mieszamy.

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z ksylitolem do uzyskania jasnej puszystej masy (białka zostawiamy na później).

Do zmiksowanych żółtek dodajemy teraz mleko i delikatnie miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy partiami mieszankę mąki i sody – dokładnie łączymy składniki za pomocą miksera.

Teraz dodajemy rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy – całość dokładnie mieszamy.

Na sam koniec, w osobnej miseczce, ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli i następnie dodajemy je do wcześniej przygotowanego ciasta – mieszamy delikatnie za pomocą łyżki, tak aby masa pozostała jak najbardziej puszysta.

Tak przygotowane ciasto przelewamy partiami na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smażymy na złoty kolor.

Usmażone gofry przekładamy na kratkę, następnie na talerze i przyozdabiamy ulubionymi dodatkami.

Gofry z mąki migdałowej nie będą tak chrupiące jak te z mąki pszennej ale za to są cudownie puszyste i delikatne. Idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę lub deser.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


1 thought on “Gofry migdałowe (z mąki migdałowej i kokosowej)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *