Gofry migdałowe (z mąki migdałowej i kokosowej)
Przepis na puszyste i aromatyczne gofry migdałowe z mieszanki mąki migdałowej i kokosowej.
SKŁADNIKI
Porcja na około 5 średniej wielkości gofrów (w zależności od wielkości gofrownicy).
- 70g mąki migdałowej
- 30g mąki kokosowej
- 2 jajka
- 120ml mleka roślinnego (lub krowiego)
- 30g ksylitolu
- 30g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ulubione dodatki, np. syrop z agawy, cukier puder, maliny
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min (wraz z czasem smażenia gofrów).
PRZYGOTOWANIE
Olej kokosowy przekładamy do garnuszka i roztapiamy, następnie odstawiamy z palnika i chwilę studzimy.
Mąkę migdałową, kokosową oraz sodę przesypujemy do jednej miseczki i mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z ksylitolem do uzyskania jasnej puszystej masy (białka zostawiamy na później).
Do zmiksowanych żółtek dodajemy teraz mleko i delikatnie miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy partiami mieszankę mąki i sody – dokładnie łączymy składniki za pomocą miksera.
Teraz dodajemy rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy – całość dokładnie mieszamy.
Na sam koniec, w osobnej miseczce, ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli i następnie dodajemy je do wcześniej przygotowanego ciasta – mieszamy delikatnie za pomocą łyżki, tak aby masa pozostała jak najbardziej puszysta.
Tak przygotowane ciasto przelewamy partiami na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smażymy na złoty kolor.
Usmażone gofry przekładamy na kratkę, następnie na talerze i przyozdabiamy ulubionymi dodatkami.
Gofry z mąki migdałowej nie będą tak chrupiące jak te z mąki pszennej ale za to są cudownie puszyste i delikatne. Idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę lub deser.
I gotowe:)
Smacznego!
bardzo dobry przepis, gofry są pyszne