Gofry owsiano-bananowe (bez jajek i mąki)
Przepis na chrupiące i zdrowe gofry owsiano-bananowe bez dodatku jajek i mąki.
SKŁADNIKI
Porcja na około 8 średniej wielkości gofrów (w zależności od rozmiaru gofrownicy).
- 300g płatków owsianych górskich
- 2 dojrzałe banany
- 300ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 40g oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- ulubione owoce, cukier puder, konfitury (idealnie pasować będzie konfitura z czerwonej porzeczki – przepis na domowej roboty konfiturę znajdziesz tutaj)
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min (wraz z czasem smażenia gofrów).
PRZYGOTOWANIE
Olej kokosowy przekładamy do rondelka i rozpuszczamy – odstawiamy do przestygnięcia.
Płatki owsiane przesypujemy do malaksera i mielimy na jak najmniejsze cząstki.
Do zmielonych płatków dodajemy banany i jeszcze raz miksujemy.
Do tak przygotowanej masy dodajemy mleko, ekstrakt waniliowy, przestudzony olej kokosowy oraz proszek do pieczenia – całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przelewamy partiami na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smażymy kilka minut na złoty kolor.
Usmażone gofry przekładamy na kratkę, następnie na talerzyki i podajemy z ulubionymi dodatkami – idealnie będzie pasować konfitura z czerwonej porzeczki (przepis na domowej roboty konfiturę znajdziesz tutaj) lub owoce: banan, maliny, borówka, truskawki.
I gotowe:)
Smacznego!