Tortilla orkiszowo-owsiana z grillowanym kurczakiem i warzywami z sosem chili

Tortilla orkiszowo-owsiana z grillowanym kurczakiem i warzywami z sosem chili

Przepis na chrupiącą tortillę orkiszowo-owsianą z grillowanym kurczakiem i warzywami z dodatkiem sosu thai sriracha chili.

SKŁADNIKI

Porcja na 4 tortille.

  • 250g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 mały ogórek
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka liści zielonej sałaty
  • świeżo mielony pieprz i sól do przyprawienia mięsa
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia (u mnie rzepakowy)

SOS:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu thai sriracha chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 4 placki tortilli orkiszowo-owsianej (lub innej, ulubionej)

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min.

PRZYGOTOWANIE

W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso do smażenia.
Pierś z kurczaka kroimy w plastry i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem – tak przygotowane mięso układamy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i grillujemy do uzyskania złotego koloru z obydwu stron.

W międzyczasie przygotowujemy sos do dania.
Wszystkie składniki do sosu (jogurt, majonez, sos chili, sól oraz oregano) umieszczamy w miseczce i mieszamy dokładnie do połączenia składników.

Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plasterki.

Gdy mięso będzie już usmażone przystępujemy do przygotowania tortilli.

Każdy z placków tortilli nacinamy od środka do brzegu, prostą linią.

Całą powierzchnię tortilli smarujemy wcześniej przygotowanym sosem i zaczynamy układać składniki na każdej z ćwiartek.

Na pierwszej z nich układamy sałatę, na drugiej – ogórka pokrojonego w plastry oraz oliwki, na następnej cebulę i paprykę i na końcu grillowaną pierś kurczaka.

Tak przygotowaną tortillę składamy w trójkąt (pierwszą część nakładamy na drugą, następnie na trzecią i kolejno na czwartą).

Teraz układamy nasze tortille na suchej płaskiej patelni (np. do naleśników) i smażymy kilka minut, do uzyskania złotego koloru z obydwu stron. Tortille można docisnąć do patelni np. kładąc na nich garnek o tej samej średnicy co patelnia – dzięki temu tortille przypieką się szybciej i równomiernie.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *