Sernik cynamonowy na korzennym spodzie
Przepis na delikatny sernik cynamonowy na korzennym spodzie.
SKŁADNIKI
Porcja na dużą okrągłą blaszkę (średnica około 28cm).
SPÓD:
- 200g ciasteczek korzennych
- 60g masła
MASA SEROWA:
- 1kg tłustego zmielonego twarogu (ja używam gotowego twarogu z wiaderka)
- 500g (puszka) słodkiego mleka skondensowanego
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 15-20g cynamonu
- 10g przyprawy do piernika
DODATKOWO:
- około 10g cynamonu do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min + czas pieczenia ciasta (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
W małym rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy na chwilę na bok aby ostygło.
W międzyczasie ciastka korzenne przekładamy do malaksera i mielimy na bardzo drobno.
Do tak przygotowanych ciastek dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub dłoni – masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy równomiernie do dna blaszki tworząc spód ciasta.
W dużej misce umieszczamy jajka i mleczko skondensowane – zaczynamy miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz przyprawę do piernika – dalej miksujemy. Na sam koniec dodajemy partiami, po jednej łyżce, twaróg i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Tak przygotowaną masę serową przekładamy do blaszki z wcześniej przygotowanym spodem i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 150 stopni piekarnika (termoobieg) na środkowy poziom i pieczemy około 1h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone wsadzamy je na kilka godzin do lodówki i tam zwykle przechowujemy.
Przed samym podaniem posypujemy sernik cynamonem przesianym przez drobne sitko.
I gotowe:)
Smacznego!