Sernik cynamonowy na korzennym spodzie

Sernik cynamonowy na korzennym spodzie

Przepis na delikatny sernik cynamonowy na korzennym spodzie.

SKŁADNIKI

Porcja na dużą okrągłą blaszkę (średnica około 28cm).

SPÓD:

  • 200g ciasteczek korzennych
  • 60g masła

MASA SEROWA:

  • 1kg tłustego zmielonego twarogu (ja używam gotowego twarogu z wiaderka)
  • 500g (puszka) słodkiego mleka skondensowanego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 15-20g cynamonu
  • 10g przyprawy do piernika

DODATKOWO:

  • około 10g cynamonu do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min + czas pieczenia ciasta (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

W małym rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy na chwilę na bok aby ostygło.

W międzyczasie ciastka korzenne przekładamy do malaksera i mielimy na bardzo drobno.

Do tak przygotowanych ciastek dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub dłoni – masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy równomiernie do dna blaszki tworząc spód ciasta.

W dużej misce umieszczamy jajka i mleczko skondensowane – zaczynamy miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz przyprawę do piernika – dalej miksujemy. Na sam koniec dodajemy partiami, po jednej łyżce, twaróg i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Tak przygotowaną masę serową przekładamy do blaszki z wcześniej przygotowanym spodem i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 150 stopni piekarnika (termoobieg) na środkowy poziom i pieczemy około 1h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.

Gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone wsadzamy je na kilka godzin do lodówki i tam zwykle przechowujemy.

Przed samym podaniem posypujemy sernik cynamonem przesianym przez drobne sitko.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *