Piernik świąteczny z konfiturą śliwkową
Przepis na aromatyczny i mokry piernik przekładany konfiturą śliwkową, polany mleczną czekoladą.
SKŁADNIKI
Porcja na standardowej wielkości keksówkę.
CIASTO:
- 300g mąki pszennej
- 230g cukru trzcinowego
- 250ml mleka
- 120g masła
- 3 jajka
- 200g konfitury śliwkowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao (można pominąć)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
POLEWA:
- 140g czekolady mlecznej
- 50g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki mleka
DODATKOWO:
- około 300g konfitury śliwkowej do przełożenia
- płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min + czas pieczenia piernika (około 45min).
PRZYGOTOWANIE
Do większego garnka przekładamy masło, cukier, przyprawę do piernika, kakao oraz dodajemy szczyptę soli – całość podgrzewamy na małym ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą (od czasu do czasu mieszamy aby masa się nie przypaliła).
Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia i dodajemy konfiturę śliwkową – całość dokładnie mieszamy.
W osobnej misce miksujemy jajka z mlekiem do uzyskania puszystej masy.
Do garnka z masą piernikową dodajemy ubite jajka z mlekiem i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy sodę i mąkę – całość miksujemy do połączenia składników.
Teraz ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na około 45min (pieczemy do suchego patyczka).
Po upieczeniu piernika wyciągamy go z piekarnika i studzimy.
Gdy piernik przestygnie przekrawamy go na 3 równe części wzdłuż ciasta. Ciasto przekładamy konfiturą śliwkową i składamy.
W małym rondelku lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady i dodajemy do nich 3 łyżki mleka i dokładnie mieszamy – tak przygotowaną polewą polewamy piernik i całość posypujemy płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
I gotowe:)
Smacznego!