Kopytka z twarogiem na słodko
Przepis na kopytka z twarogiem na słodko – smaczne i cudownie delikatne – idealne na obiad lub deser.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 200g półtłustego twarogu (najlepiej wybrać ten bardziej wilgotny lub dodać łyżkę jogurtu naturalnego jeżeli nie mamy takiego)
- 200g ugotowanych ziemniaków
- 100g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 10g cukru
DO PODANIA:
- 50g jogurtu naturalnego
- 40g syropu z agawy
- ulubione owoce (u mnie borówki)
DODATKOWO:
- 2 łyżki oleju roślinnego do gotowania
- szczypta soli do gotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Ugotowane wcześniej i przestygnięte ziemniaki i twaróg umieszczamy w jednej misce i rozgniatamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiej masy (możemy również przemielić je przez maszynkę do mięsa).
Do ziemniaków i twarogu dodajemy jajko oraz mąki (pszenną i ziemniaczaną) oraz cukier – całość dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na kilka części i każdą z nich formujemy w kształt wałka o średnicy około 3cm. Następnie wałki kroimy na ukos w kształt tradycyjnych kopytek.
W międzyczasie, w średniej wielkości garnku, gotujemy osoloną wodę z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na średni (woda powinna tylko lekko się gotować) i kolejno wrzucamy pokrojone kopytka – gotujemy około 1-2min od czasu wypłynięcia.
Gdy kopytka będą już ugotowane wyciągamy je łyżką cedzakową lub na durszlak i chwilę odcedzamy.
Kopytka przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do lekkiego zarumienienia.
Tak przygotowane podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym ze syropem z agawy i owocami.
I gotowe:)
Smacznego!