Kopytka z twarogiem na słodko

Kopytka z twarogiem na słodko

Przepis na kopytka z twarogiem na słodko – smaczne i cudownie delikatne – idealne na obiad lub deser.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 200g półtłustego twarogu (najlepiej wybrać ten bardziej wilgotny lub dodać łyżkę jogurtu naturalnego jeżeli nie mamy takiego)
  • 200g ugotowanych ziemniaków
  • 100g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 10g cukru

DO PODANIA:

  • 50g jogurtu naturalnego
  • 40g syropu z agawy
  • ulubione owoce (u mnie borówki)

DODATKOWO:

  • 2 łyżki oleju roślinnego do gotowania
  • szczypta soli do gotowania

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Ugotowane wcześniej i przestygnięte ziemniaki i twaróg umieszczamy w jednej misce i rozgniatamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiej masy (możemy również przemielić je przez maszynkę do mięsa).

Do ziemniaków i twarogu dodajemy jajko oraz mąki (pszenną i ziemniaczaną) oraz cukier – całość dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na kilka części i każdą z nich formujemy w kształt wałka o średnicy około 3cm. Następnie wałki kroimy na ukos w kształt tradycyjnych kopytek.

W międzyczasie, w średniej wielkości garnku, gotujemy osoloną wodę z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na średni (woda powinna tylko lekko się gotować) i kolejno wrzucamy pokrojone kopytka – gotujemy około 1-2min od czasu wypłynięcia.

Gdy kopytka będą już ugotowane wyciągamy je łyżką cedzakową lub na durszlak i chwilę odcedzamy.

Kopytka przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do lekkiego zarumienienia.

Tak przygotowane podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym ze syropem z agawy i owocami.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *