Ciasto francuskie z gorgonzolą, gruszką i rozmarynem

Ciasto francuskie z gorgonzolą, gruszką i rozmarynem

Przepis na ciasto francuskie z gorgonzolą, gruszką i rozmarynem – podawane z miodem. Idealne jako przekąska lub przystawka na różnego rodzaju przyjęcia.

SKŁADNIKI

Porcja na 20 kawałków (każdy około 6x6cm wielkości).

  • około 150g ciasta francuskiego w prostokącie
  • pół gruszki
  • 50g sera gorgonzola
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

DODATKOWO:

  • 1 żółtko do posmarowania
  • garść obranych orzechów włoskich
  • łyżka płynnego miodu (u mnie mandarynkowy)

CZAS PRZYGOTOWANIA

10min (+17min pieczenia ciasta).

PRZYGOTOWANIE

Gruszkę dzielimy na grubsze paski, następnie kroimy w cienkie plasterki. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze części.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy na 20 równych kwadratów/prostokątów.

Za pomocą szklanki z płaskim dnem (średnica mniejsza niż kawałki ciasta), na środku każdego prostokąta, robimy wgłębienie i układamy w nim gruszkę, ser i posypujemy odrobiną rozmarynu.

Tak przygotowane ciasto przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, puste brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem i całość wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 17min (lub wg instrukcji na opakowaniu ciasta).

Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerze, polewamy miodem i podajemy posypane orzechami włoskimi.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *