Ciasto francuskie z gorgonzolą, gruszką i rozmarynem
Przepis na ciasto francuskie z gorgonzolą, gruszką i rozmarynem – podawane z miodem. Idealne jako przekąska lub przystawka na różnego rodzaju przyjęcia.
SKŁADNIKI
Porcja na 20 kawałków (każdy około 6x6cm wielkości).
- około 150g ciasta francuskiego w prostokącie
- pół gruszki
- 50g sera gorgonzola
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
DODATKOWO:
- 1 żółtko do posmarowania
- garść obranych orzechów włoskich
- łyżka płynnego miodu (u mnie mandarynkowy)
CZAS PRZYGOTOWANIA
10min (+17min pieczenia ciasta).
PRZYGOTOWANIE
Gruszkę dzielimy na grubsze paski, następnie kroimy w cienkie plasterki. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze części.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy na 20 równych kwadratów/prostokątów.
Za pomocą szklanki z płaskim dnem (średnica mniejsza niż kawałki ciasta), na środku każdego prostokąta, robimy wgłębienie i układamy w nim gruszkę, ser i posypujemy odrobiną rozmarynu.
Tak przygotowane ciasto przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, puste brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem i całość wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 17min (lub wg instrukcji na opakowaniu ciasta).
Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerze, polewamy miodem i podajemy posypane orzechami włoskimi.
I gotowe:)
Smacznego!