Pierogi z gorgonzolą i szpinakiem

Pierogi z gorgonzolą i szpinakiem

Przepis na pyszne i oryginalne pierogi z gorgonzolą, szpinakiem i gotowanymi ziemniakami z nutą gałki muszkatołowej.

SKŁADNIKI

Porcja na około 15 średniej wielkości pierogów (lub 20 małych).

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
  • 50ml oleju
  • 130ml gorącej wody
  • pół łyżki soli

FARSZ:

  • 200g mrożonego szpinaku w liściach
  • 170g ugotowanych ziemniaków
  • 100g sera gorgonzola
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • biały pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • płynny miód do podania (około 3 łyżek)

CZAS PRZYGOTOWANIA

40min.

PRZYGOTOWANIE

Na średniej wielkości patelni roztapiamy delikatnie masło i dodajemy do niego posiekany drobno czosnek oraz mrożony szpinak – dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż szpinak się rozmrozi. Na koniec zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i smażymy chwilę na średnim ogniu aż woda odparuje. Tak przygotowany szpinak ściągamy z patelni i chwilę studzimy.

Przestudzony szpinak, ugotowane ziemniaki, ser gorgonzola i przyprawy (gałka muszkatołowa, biały pieprz) umieszczamy w jednej misce i rozdrabniamy dokładnie – mieszamy aż składniki się dobrze połączą.

Tak przygotowany farsz odstawiamy na chwilę.

W międzyczasie szykujemy ciasto na pierogi.
Mąkę i sól wsypujemy do miski, następnie wlewamy olej oraz wodę i mieszamy (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej masy – ciasto nie powinno kleić się do rąk po wyrobieniu (uważaj, żeby woda nie była zbyt gorąca – nie powinna parzyć, ale jednocześnie powinna być jak najbardziej ciepła – wtedy ciasto będzie łatwiej się wyrabiało). Następnie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze chwilę ugniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilkanaście porcji i formujemy z nich kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek i wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem.

W dużym garnku (około 5l) gotujemy osoloną wodę – gdy zacznie wrzeć dolewamy odrobinę oleju, zmniejszamy ogień na średni i wrzucamy kolejno nasze pierogi – czekamy aż wypłyną na powierzchnię i tak gotujemy jeszcze przez 5min. Po ugotowaniu wykładamy pierogi na durszlak.

Przecedzone pierogi układamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obydwu stron do złotego koloru (możemy dodać łyżeczkę oleju do smażenia).

Tak przygotowane pierogi podajemy polane miodem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *