Razowe tosty z pastą awokado, jajkiem i czarnuszką
Przepis na tosty z pieczywa razowego, podawane z kremowym serkiem, pastą awokado, jajkiem na miękko i czarnuszką.
SKŁADNIKI
Porcja na 4 tosty.
- 4 kromki razowego pieczywa tostowego
- 1 dojrzałe awokado
- garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2-3 jajka ugotowane na miękko
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- około 50g śmietankowego serka śniadaniowego
- 2 łyżeczki ziaren czarnuszki
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min.
PRZYGOTOWANIE
W małym rondelku umieszczamy jajka, zalewamy je wodą, dodajemy soli i gotujemy na miękko. Tak ugotowane jajka zalewamy zimną wodą i odstawiamy do przestygnięcia.
Awokado obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miseczki, dodajemy do niego sok z limonki, sól, pieprz i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
W tosterze lub piekarniku pieczemy tosty do uzyskania złotego koloru.
Tak przygotowane pieczywo smarujemy serkiem śmietankowym, kolejno układamy pastę z awokado, kładziemy obrane i pokrojone w plastry jajko i posypujemy ziarnami czarnuszki.
I gotowe:)
Smacznego!