Kopytka z batatów
Przepis na delikatne i oryginalne kopytka ze słodkich ziemniaków – batatów. Idealne jako dodatek do sosów, na wytrawnie lub na słodko.
SKŁADNIKI
Porcja na 3-4 osoby.
- 400g ugotowanych słodkich ziemniaków batatów
- 1 jajko
- około 400g mąki pszennej + niewielka ilość do przyprószenia*
- pół łyżeczki soli
DODATKOWO:
- 2 łyżki oleju roślinnego do gotowania
- szczypta soli do gotowania
*słodkie bataty zawierają w sobie dużo wody, dlatego potrzebna jest spora ilość mąki do ich przyrządzenia. Jeżeli zdecydujemy się na wykorzystanie pieczonych batatów zamiast gotowanych to powinniśmy użyć mniejszej ilości mąki (około połowę porcji) – znaczna ilość wody zawartej w ziemniakach odparuje w trakcie ich pieczenia.
CZAS PRZYGOTOWANIA
Około 20min + czas gotowania batatów.
PRZYGOTOWANIE
Bataty obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania miękkości.
Gdy słodkie ziemniaki będą już ugotowane odlewamy z nich wodę i rozgniatamy do momentu aż otrzymamy gładką masę (jak do puree).
Tak przygotowane bataty chwilę studzimy. Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę oraz sól i zagniatamy za pomocą dłoni do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką pszenną i jeszcze chwilę ugniatamy.
Ciasto dzielimy na kilka części i każdą z nich formujemy w kształt wałka o średnicy około 3cm. Następnie wałki kroimy na ukos w kształt tradycyjnych kopytek.
W międzyczasie, w dużym garnku, gotujemy osoloną wodę z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na średni (woda powinna tylko lekko się gotować) i kolejno wrzucamy pokrojone kopytka – gotujemy około 1-2min od czasu wypłynięcia.
Gdy kopytka będą już ugotowane wyciągamy je łyżką cedzakową lub na durszlak i chwilę odcedzamy.
Tak przyrządzone kopytka podajemy np. jako dodatek do sosów.
I gotowe:)
Smacznego!