Kluski leniwe
Przepis na tradycyjne kluski leniwe, podawane na masełku z bułką tartą i cukrem. Idealne na obiad lub słodką przekąskę.
SKŁADNIK
Porcja na 3 osoby.
- 450g tłustego twarogu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (dodajemy tylko jeżeli twaróg jest dość suchy)
- 90g mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- szczypta soli
OKRASA:
- 60g masła
- 40g bułki tartej
- 40g cukru trzcinowego
DODATKOWO:
- 70ml oleju roślinnego do gotowania
- mąka do przyprószenia leniwych
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki (twaróg, mąka, jajka, sól) na kluski leniwe przekładamy do dużej miski i mieszamy dokładnie za pomocą łyżki do połączenia składników.
Następnie dzielimy ciasto na kilka części (4-5) i każdą z nich przekładamy kolejno na stolnicę oprószoną mąką pszenną i delikatnie wyrabiamy – starajmy się nie dodawać za dużo mąki (tylko na tyle, aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy) – dzięki temu nasze kluski będą cudownie delikatne:)
Wyrobione ciasto formujemy w kształt wałka o średnicy około 3cm (jak na kopytka) i kroimy na ukos na mniejsze części.
Czynność powtarzamy z resztą ciasta.
W międzyczasie w dużym garnku gotujemy około 2l wody z dodatkiem oleju roślinnego (ew. ze szczyptą soli – można pominąć).
Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na najmniejszy tak żeby woda tylko delikatnie się gotowała i kolejno wrzucamy przygotowane kluski leniwe – gotujemy około 1 minutę od czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię (jeżeli nie mamy wystarczająco dużego garnka możemy podzielić kluski na partie tak, aby podczas gotowania nie przykleiły się do siebie).
W międzyczasie na dużej patelni, na najmniejszym ogniu roztapiamy masło z dodatkiem bułki tartej i cukru (mieszamy).
Ugotowane kluski leniwe za pomocą cedzaka przekładamy bezpośrednio na patelnię z roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej i cukru. Całość bardzo delikatnie mieszamy i podajemy jeszcze ciepłe.
I gotowe:)
Smacznego!