Czekoladowo-orzechowe powidła śliwkowe

Czekoladowo-orzechowe powidła śliwkowe

Szybki przepis na pyszne czekoladowo-orzechowe powidła śliwkowe. Bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Idealne jako smarowidło na kanapki, dodatek do deserów czy ciast.

SKŁADNIKI

Porcja na jeden średniej wielkości słoiczek (około 235ml).

  • 250g śliwek węgierek
  • 50g orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki.
Wrzucamy je do rondelka z dodatkiem łyżki miodu i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając aby śliwki się nie przypaliły.
Śliwki powinny odparować większość soku – po usmażeniu powidła powinny mieć dość gęstą konsystencję.

Gdy śliwki zamienią się już w gładką gęstą masę zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

W międzyczasie blendujemy orzechy za pomocą blendera (ja użyłam ręcznego) na gładką masę, podobnie jak do masła orzechowego – im lepiej zmiksowane orzechy tym gładszą konsytencję będą miały powidła po ich dodaniu.

Zblendowane orzechy dodajemy do rondelka ze śliwkami, dosypujemy dwie łyżki gorzkiego kakao i szczyptę soli – całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia – po tym czasie nasze powidła możemy przełożyć do słoiczka i zamknąć na ciepło – dzięki temu dłużej zachowają soją świeżość.

Powidła przechowujemy w lodówce i zjadamy w przeciągu 2 tygodni.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *