Czekoladowo-orzechowe powidła śliwkowe
Szybki przepis na pyszne czekoladowo-orzechowe powidła śliwkowe. Bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Idealne jako smarowidło na kanapki, dodatek do deserów czy ciast.
SKŁADNIKI
Porcja na jeden średniej wielkości słoiczek (około 235ml).
- 250g śliwek węgierek
- 50g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki.
Wrzucamy je do rondelka z dodatkiem łyżki miodu i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając aby śliwki się nie przypaliły.
Śliwki powinny odparować większość soku – po usmażeniu powidła powinny mieć dość gęstą konsystencję.
Gdy śliwki zamienią się już w gładką gęstą masę zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
W międzyczasie blendujemy orzechy za pomocą blendera (ja użyłam ręcznego) na gładką masę, podobnie jak do masła orzechowego – im lepiej zmiksowane orzechy tym gładszą konsytencję będą miały powidła po ich dodaniu.
Zblendowane orzechy dodajemy do rondelka ze śliwkami, dosypujemy dwie łyżki gorzkiego kakao i szczyptę soli – całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia – po tym czasie nasze powidła możemy przełożyć do słoiczka i zamknąć na ciepło – dzięki temu dłużej zachowają soją świeżość.
Powidła przechowujemy w lodówce i zjadamy w przeciągu 2 tygodni.
I gotowe:)
Smacznego!