Rafaello (bez pieczenia)
Przepis na przepyszne ciasto Rafaello bez pieczenia, z dodatkiem krakersów stanowi cudowne słodko-słone połączenie.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną dużą blaszkę.
- około 250-300g słonych krakersów
- 300g wiórek kokosowych
- 300g masła
- 350g cukru
- 3 szklanki mleka (750ml)
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki płatków migdałów do posypania (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min.
PRZYGOTOWANIE
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby podczas miksowania było miękkie (natomiast nie należy go roztapiać).
W średniej wielkości misce umieszczamy żółtka, cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jedną szklankę mleka (250ml) – całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na chwilę.
Do dużego garnka wlewamy resztę mleka (2 szklanki, czyli około 500ml) i dodajemy 100g wiórek kokosowych – gotujemy na małym ogniu aż mleko się zagotuje, cały czas mieszając aby wiórki kokosowe się nie przypaliły.
Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy powoli wcześniej przygotowaną masę i mieszamy energicznie do czasu aż masa nie zgęstnieje – powinna mieć konsystencję gęstego kremu (nie przejmuj się, jeżeli powstaną niewielkie gródki – zostaną one później zmiksowane, ale ważne jest aby cały czas mieszać masę, bo łatwo ją przypalić).
Gdy masa zgęstnieje ściągamy garnek z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie miękkie masło miksujemy ze 100g wiórek kokosowych do całkowitego połączenia składników.
Gdy zagotowana masa przestygnie dodajemy do niej zmieszane masło z wiórkami i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Szykujemy dużą blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy przylegle pierwszą warstwę krakersów (łącznie powinny wyjść 3 warstwy). Na krakersy kładziemy 1/3 kremu, dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni i nakładamy kolejną warstwę krakersów – czynność powtarzamy do uzyskania 3 warstw krakers-krem. Ostatnią warstwą ciasta powinien być krem – gdy całość będzie gotowa posypujemy ciasto 100g wiórek kokosowych i płatkami migdałów.
Ciasto wkładamy na noc do lodówki – najlepsze jest gdy krakersy nasiąkną masą kokosową i ciasto będzie się dosłownie rozpływać w ustach:)
I gotowe:)
Smacznego!