Lody pomarańczowe z suszonymi śliwkami
Przepis na pyszne lody pomarańczowe z suszonymi śliwkami – bez jajek i konieczności posiadania maszynki do lodów.
SKŁADNIKI
Porcja na około 1,25l lodów.
- 500ml śmietany kremówki 36%
- starta skórka z 2 dużych pomarańczy
- 65g suszonych śliwek (bez pestek)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2-3 pełne łyżki miodu
- około 70ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (może być z miąższem)
- 100ml rumu (ja użyłam złotego rumu „Captain Morgan Spiced Gold”)
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, następnie na tarce z mały oczkiem ścieramy skórkę z całych pomarańczy (nie ścieramy białej części skórki, ponieważ może ona dodać niechcianej goryczy).
Skórkę przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą (do zakrycia całości skórki) – gotujemy, i gdy zacznie wrzeć odcedzamy skórkę na sitku.
Przegotowaną skórkę przekładamy z powrotem do tego samego garnka, dodajemy 3 łyżki cukru trzcinowego i zalewamy rumem – gotujemy na średnim ogniu aż większość płynów odparuje i powstanie gęsty syrop (alkohol w tym czasie powinien odparować, więc lody mogą być podawane również dzieciom:)) – mieszamy od czasu do czasu aby skórka się nie przypaliła.
Gdy całość zgęstnieje odstawiamy garnek z palnika i studzimy.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy do niej miód. Cały czas miksując wlewamy bardzo powoli sok z pomarańczy.
Na koniec dodajemy ostudzoną skórkę pomarańczy z całością syropu i posiekane drobno suszone śliwki – miksujemy aż składniki się ładnie połączą (nie dodawajmy gorącej/ciepłej skórki do ubitej śmiatany – może się ona zważyć!).
Masę przekładamy do pojemnika o pojemności min. 1,5l.
Lody wkładamy do zamrażalki na min. 5h – po tym czasie są gotowe do jedzenia:)
Smacznego!