Makaron ryżowy z krewetkami w orzechowym curry

Makaron ryżowy z krewetkami w orzechowym curry

Bardzo prosty i szybki przepis na makaron ryżowy z krewetkami w orzechowy curry.

SKŁADNIKI

Porcja na 4 osoby.

  • 300g obranych krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • garść groszku cukrowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1,5 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • około 170g orzeszków ziemnych
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • sól do smaku

DODATKOWO:

  • 200g makaronu ryżowego wstążki (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
  • 50g posiekanych orzeszków ziemnych do posypania
  • garść szczypioru lub listków świeżej kolendry do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

W woku lub na głębokiej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy do niego posiekaną drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili oraz starty imbir – smażymy chwilę aby cebula zrobiła się miękka.

Paprykę kroimy w słupki, groszek cukrowy przekrajamy na mniejsze części i dorzucamy do patelni cały czas podsmażając.

Po kilku minutach dodajemy umyte i obrane krewetki i smażymy około 3min.

W międzyczasie orzechy miksujemy za pomocą blendera na gładką masę (jak na masło orzechowe) i dodajemy do patelni wraz z kurkumą i pastą curry – dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Teraz dodajemy przekrojone w połowie pomidorki koktajlowe i dolewamy mleczko kokosowe. Całość solimy do smaku i gotujemy przez chwilę (jeżeli sos będzie zbyt gęsty możemy dodać niewielką ilość wody).

W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron ryżowy (około 5min – dokładny czas gotowania makaronu sprawdź na opakowaniu).
Gdy makaron będzie ugotowany odcedzamy go na durszlaku i zalewamy sporą ilością zimnej wody, aby się nie posklejał.

Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do patelni z sosem curry – mieszamy i czekamy aż się zagotuje (nie za długo, aby makaron się nie rozgotował).

Danie przekładamy na głębokie talerze i podajemy posypane posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem lub świeżymi listkami kolendry, wg. uznania.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *