Keks na kefirze z lukrem pomarańczowym
Przepis na keks z bakaliami na kefirze z lukrem pomarańczowym. Idealny na święta i na co dzień. Pyszny i aromatyczny.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną podłużną blaszkę (keksówkę).
CIASTO:
- 250g mąki pszennej
- 180g cukru trzcinowego
- 100g masła
- 150g kefiru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300g ulubionych bakalii (u mnie: około 100g rodzynek sułtańskich, 100g moreli suszonych, 60g suszonych śliwek, 40g płatków migdałów)
- 100ml syropu migdałowego – Orzata (opcjonalnie)
- szczypta soli
LUKIER:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby było miękkie podczas miksowania.
Bakalie kroimy na mniejsze części (ale nie za drobno) i mieszamy z około 2 łyżkami mąki pszennej – odstawiamy na później.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli – odstawiamy na chwilę do lodówki.
Masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy, na koniec dodajemy partiami kefir i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Teraz dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy.
Następnie do naszej masy dodajemy po jednaj łyżce mąki zmieszanej z sodą – mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Dolewamy syrop migdałowy i dodajemy przyprószone mąką bakalie – mieszamy.
Na koniec dodajemy partiami ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Gdy składniki się dobrze połączą przelewamy ciasto do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem i gdy będzie całkowicie nagrzany wkładamy ciasto na środkowy poziom i pieczemy około 60min – po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i czekamy aż trochę ostygnie.
W międzyczasie przygotowujemy lukier pomarańczowy.
Do miseczki przesiewamy cukier puder i dodajemy do niego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy – mieszamy dokładnie aż lukier będzie idealnie gładki – jeżeli będzie zbyt gęsty możemy dodać jeszcze jedną łyżkę soku (lukier do ciasta powinien być dość gęsty ale równocześnie dalej odrobinę płynny – gdy polejemy nim ciasto powinien bardzo powoli z niego spływać – po kilku godzinach lukier zastygnie tworząc „skorupkę”).
Gdy ciasto przestygnie polewamy je lukrem – ciasto jest gotowe do jedzenia:)
Smacznego!