Keks na kefirze z lukrem pomarańczowym

Keks na kefirze z lukrem pomarańczowym

Przepis na keks z bakaliami na kefirze z lukrem pomarańczowym. Idealny na święta i na co dzień. Pyszny i aromatyczny.

SKŁADNIKI

Porcja na jedną podłużną blaszkę (keksówkę).

CIASTO:

  • 250g mąki pszennej
  • 180g cukru trzcinowego
  • 100g masła
  • 150g kefiru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300g ulubionych bakalii (u mnie: około 100g rodzynek sułtańskich, 100g moreli suszonych, 60g suszonych śliwek, 40g płatków migdałów)
  • 100ml syropu migdałowego – Orzata (opcjonalnie)
  • szczypta soli

LUKIER:

  • 100g cukru pudru
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min.

PRZYGOTOWANIE

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby było miękkie podczas miksowania.

Bakalie kroimy na mniejsze części (ale nie za drobno) i mieszamy z około 2 łyżkami mąki pszennej – odstawiamy na później.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli – odstawiamy na chwilę do lodówki.

Masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy, na koniec dodajemy partiami kefir i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Teraz dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy.

Następnie do naszej masy dodajemy po jednaj łyżce mąki zmieszanej z sodą – mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Dolewamy syrop migdałowy i dodajemy przyprószone mąką bakalie – mieszamy.

Na koniec dodajemy partiami ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

Gdy składniki się dobrze połączą przelewamy ciasto do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem i gdy będzie całkowicie nagrzany wkładamy ciasto na środkowy poziom i pieczemy około 60min – po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i czekamy aż trochę ostygnie.

W międzyczasie przygotowujemy lukier pomarańczowy.
Do miseczki przesiewamy cukier puder i dodajemy do niego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy – mieszamy dokładnie aż lukier będzie idealnie gładki – jeżeli będzie zbyt gęsty możemy dodać jeszcze jedną łyżkę soku (lukier do ciasta powinien być dość gęsty ale równocześnie dalej odrobinę płynny – gdy polejemy nim ciasto powinien bardzo powoli z niego spływać – po kilku godzinach lukier zastygnie tworząc „skorupkę”).

Gdy ciasto przestygnie polewamy je lukrem – ciasto jest gotowe do jedzenia:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *