Kokosowo-żurawinowe trufle

Kokosowo-żurawinowe trufle

Bardzo prosty i szybki przepis na kokosowo-żurawinowe trufle z dodatkiem płatków migdałów. Świetna alternatywa dla zwykłych deserów, bez dodatku cukru.

SKŁADNIKI

Porcja na około 20 kuleczek truflowych.

  • 180g suszonej żurawiny
  • 70g wiórek kokosowych
  • 50g płatków migdałów
  • 60g miękkiego masła

DODATKOWO:

  • około 2 łyżki wiórek kokosowych do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min.

PRZYGOTOWANIE

Chwilę przed rozpoczęciem przygotowania deseru wyciągamy masło z lodówki, aby było miękkie podczas formowania kulek.

Żurawinę, wiórki kokosowe oraz płatki migdałów przekładamy do miski i siekamy za pomocą blendera na bardzo drobne kawałeczki. Na koniec dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy (bakalie nie muszą być zblendowane na zupełnie gładką masę – możemy pozostawić je z drobinkami aby podczas jedzenia konsystencja była ciekawsza).

Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą formujemy z nich małe kuleczki, każdą z nich obtaczamy wiórkami kokosowymi i przekładamy do osobnej papierowej foremki do pralin.

Po uformowaniu wszystkich kuleczek wkładamy je na kilka godzin do lodówki i tam przechowujemy do podania.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *