Rozmarynowy chlebek na sodzie

Rozmarynowy chlebek na sodzie

Bardzo prosty i szybki przepis na aromatyczny chlebek rozmarynowy przygotowany na sodzie, z dodatkiem kefiru. Idealny dla zabieganych osób, lub takich, którym tradycyjne przepisy na chleb wydają się zbyt skomplikowane.

SKŁADNIKI

Porcja na jeden średni bochenek chleba.

  • 300g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
  • 250ml kefiru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego lub łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

CZAS PRZYGOTOWANIA

10min + czas pieczenia (około 40min).

PRZYGOTOWANIE

Gałązki rozmarynu dokładnie myjemy i odrywamy z nich listki, następnie siekamy je na drobne kawałeczki (siekamy listki:)).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól oraz cukier, dolewamy kefiru i wrzucamy posiekane listki rozmarynu – całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i przekładamy do okrągłej, średniej blaszki (u mnie dół od naczynia żaroodpornego) wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb posypujemy niewielką ilością mąki.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni z termoobiegiem i gdy będzie całkowicie nagrzany wkładamy nasz chleb na środkowy poziom i pieczemy około 40min. Po tym czasie wyciągamy chleb z piekarnika i z blaszki – pozostawiamy do wystygnięcia na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *