Sos z zielonego pieprzu z rozmarynem/szałwią

Sos z zielonego pieprzu z rozmarynem/szałwią

Przepis na sos z zielonego pieprzu z szałwią. Idealny dodatek do mięs, ryb, burgerów czy grillowanych warzyw. Zamiennie dla szałwii możemy użyć np. świeżego rozmarynu.

SKŁADNIKI

Porcja na około 250ml sosu.

  • pół łyżki masła
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 100ml bulionu mięsnego (u mnie wołowy)
  • 100ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g śmietany 18%
  • 1 łyżka startego włoskiego sera Grana Padano lub parmezanu
  • pół łyżeczki cukru
  • około 10 listków świeżej szałwii (lub listki z 3 gałązek świeżego rozmarynu)

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min.

PRZYGOTOWANIE

W małym rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego rozgniecione w moździerzy ziarenka marynowanego pieprzu oraz posiekany drobno czosnek – chwilę gotujemy.
Teraz dodajemy wino i gotujemy kilka minut aby cały alkohol odparował.

Gdy objętość płynów się zmniejszy dodajemy bulion mięsny i dosypujemy posiekane drobno listki szałwii (lub rozmarynu) – całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejnych kilka minut.

Do rondelka dodajemy powoli śmietanę – cały czas mieszając aby śmietana się nie zważyła. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę gotujemy – sos powinien zredukować się i zgęstnieć.

Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę startego włoskiego sera Grana Padano (lub parmezanu) i odstawiamy z palnika.

Sos jest gotowy do podania – najlepiej smakuje na ciepło:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *