Razowe bułki do burgerów
Przepis na puszyste i delikatne bułki razowe do burgerów.
SKŁADNIKI
Porcja na 3 średniej wielkości bułki.
- 10g świeżych drożdży
- 100g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 100g zwykłej mąki pszennej
- 150ml ciepłego mleka
- 20g masła
- 1,5 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
DODATKOWO:
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
CZAS PRZYGOTOWANIA
30 min + czas wyrastania i pieczenia ciasta (około 2h).
PRZYGOTOWANIE
W małej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy do nich łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru i zalewamy około 100ml ciepłego mleka (nie gorącego!) – mąkę oraz cukier odejmujemy od całości składników.
Całość dokładnie mieszamy, aby drożdże całkowicie się rozpuściły i odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca na około 20min.
Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, cukier i dodajemy wyrośnięte drożdże – całość dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy chwilę za pomocą dłoni do uzyskania gładkiej, jednolitej masy (ciasto drożdżowe po wyrobieniu nie powinno kleić się do rąk).
Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h do ciepłego miejsca.
Gdy minie czas wyrastania ciasta dzielimy je na 3 równe części i każdą z nich formujemy w kształt kuli – układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi (ciasto urośnie).
Ciasto ponownie zakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia na około 20min.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 210 stopni z termoobiegiem.
W kubeczku roztrzepujemy żółtko z dodatkiem mleka i smarujemy nim wyrośnięte bułeczki, następnie posypujemy odrobiną płatków owsianych.
Bułki wstawiamy do całkowicie nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i pieczemy około 15min, do uzyskania złotego koloru.
Po tym czasie wyciągamy bułki z piekarnika i studzimy na kratce.
I gotowe:)
Smacznego!