Żurawinowy chlebek na sodzie

Żurawinowy chlebek na sodzie

Szybki i prosty przepis na oryginalny chlebek żurawinowy na sodzie. Idealnie pasuje do serków śmietankowych, twarożków i serów.

SKŁADNIKI

Porcja na jeden średniej wielkości bochenek.

  • 300g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
  • 250ml kefiru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g suszonej żurawiny
  • pół łyżeczki soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

5min + czas pieczenia (około 40min).

PRZYGOTOWANIE

Mąkę, sól, sodę umieszczamy w misce i dodajemy do nich kefir – całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dosypujemy suszoną żurawinę i jeszcze raz mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do średniej okrągłej blaszki (u mnie spód od naczynia żaroodpornego) wyłożonej papierem do pieczenia.

Chleb posypujemy niewielką ilością mąki pszennej.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni z termoobiegiem i gdy będzie już całkowicie nagrzany wkładamy nasz chleb na środkowy poziom na około 40 min.

Po tym czasie wyciągamy chleb z piekarnika i z blaszki – studzimy na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *