Stek wołowy z polędwicy w pieprzu z sosem pieprzowym i pieczonymi frytkami
Cudownie delikatny i soczysty stek wołowy z polędwicy w pieprzu podawany z sosem pieprzowym, grillowanymi warzywami i frytkami z piekarnika.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
STEKI:
- 400g polędwicy wołowej (dojrzewająca minimum 7 dni)
- 2 łyżki grubo mielonego pieprzu
- szczypta soli
FRYTKI Z PIEKARNIKA:
- 300g ziemniaków
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
GRILLOWANE WARZYWA:
- 1 czerwona papryka
- pół cukinii
- 1 średnia czerwona cebula
- szczypta soli
SOS
- około 250ml sosu z zielonego pieprzu (przepis na domowej roboty sos pieprzowy znajdziesz tutaj)
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min.
PRZYGOTOWANIE
Polędwicę wołową wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową – mięso dzielimy na steki równej grubości (około 2,5cm) i każdy z nich obtaczamy w grubo mielonym pieprzu – pozostawiamy pod przykryciem aby polędwica się chwilę zamarynowała.
W międzyczasie przygotowujemy frytki.
Ziemniaki dokładnie myjemy i szczotkujemy (nie obieramy). Następnie kroimy w grube słupki i namaczamy około 15min w zimnej wodzie z dodatkiem cukru.
Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem – przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy niewielką ilością soli.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem i wkładamy frytki do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom na około 30min (frytki w tym czasie powinny się idealnie zarumienić i być chrupiące po upieczeniu).
Paprykę, cukinię oraz cebulę kroimy na drobniejsze części, posypujemy odrobiną soli – wrzucamy na całkowicie rozgrzaną patelnię grillową i smażymy kilka minut aż ładnie się zarumienią z obu stron (co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliły).
Po przygotowaniu warzyw odkładamy je na osobny talerz i na tej samej patelni (bardzo mocno rozgrzanej) układamy steki zamarynowane w pieprzu – smażymy około 4 min z jednej strony (jeżeli wasze steki są grubsze to powinniśmy je przytrzymać dłużej po obu stronach).
Jeżeli chcemy aby nasze mięso nie było suche i „przeciągnięte” powinno być usmażone (na pierwszej stronie) nie wyżej niż do połowy steku – najlepiej do 1/3 wysokości (dzięki temu uzyskamy średnio wysmażony stek).
Po tym czasie przekładamy polędwicę na drugą stronę (za pomocą drewnianej łopatki) i smażymy kolejne 4-5min (bardzo ważne jest aby nie nakłuwać mięsa podczas smażenia aby nie przerwać jego struktury (dzięki temu cały sok pozostanie w środku a mięso po usmażeniu będzie delikatne i bardzo soczyste).
Po usmażeniu mięsa przekładamy je na drewnianą deskę, posypujemy odrobiną soli z każdej strony i przykrywamy folią aluminiową na około 5-10min aby „odpoczęło”.
W międzyczasie wyciągamy z piekarnika upieczone frytki, przekładamy na talerze razem z grillowanymi warzywami – obok układamy steki i całość podajemy z wcześniej przygotowanym i podgrzanym sosem z zielonego pieprzu (przepis tutaj).
I gotowe:)
Smacznego!