Makowiec zawijany
Przepis na przepyszny i aromatyczny makowiec zawijany, w drożdżowym cieście, polany lukrem z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy. Mięciutki i wilgotny w środku.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 makowce.
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500g mąki pszennej
- 170ml ciepłego mleka
- 40g świeżych drożdży
- 100g masła
- 6 żółtek
- 100g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu (ja użyłam złotego rumu „Captain Morgan Spiced Gold”) lub wódki/spirytusu
MASA MAKOWA:
- 600g gotowej masy makowej
- 3 białka
- 80g rodzynek sułtańskich
- 200ml wrzątku
LUKIER:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy (przepis na domowej roboty kandyzowaną skórkę pomarańczy znajdziesz tutaj)
CZAS PRZYGOTOWANIA
Około 2h (wraz z wyrastaniem i pieczeniem ciasta).
PRZYGOTOWANIE
W dużym kubeczku kruszymy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 170ml ciepłego mleka (nie gorącego) – mąkę oraz cukier odejmujemy od całości porcji. Całość dokładnie mieszamy aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Zaczyn drożdżowy odstawiamy do ciepłego miejsca przykryte szmatką na około 15-20min – w tym czasie powinien urosnąć.
Żółtka miksujemy wraz z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy.
Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia (nie powinno być gorące w momencie dodawania do ciasta).
Do dużej miski wsypujemy mąkę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn drożdżowy – mieszamy za pomocą łyżki.
Kolejno dodajemy żółtka zmiksowane z cukrem – dokładnie mieszamy.
Teraz dodajemy powoli rum – ciasto zaczynamy wyrabiać ręką (ważne jest aby podczas dodawania alkoholu ciasto było dobrze wymieszane – na jednolitą masę, ponieważ żółtka mogą się ściąć po kontakcie z alkoholem).
Po chwili wyrabiania ciasta dodajemy ostudzone masło – ciasto wyrabiamy około 10-15min aż będzie gładkie i elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca pod przykryciem na około 1h – ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
W międzyczasie szykujemy masę do ciasta.
Rodzynki przekładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem – moczymy tak około 20min aż będą miękkie.
Po tym czasie rodzynki odcedzamy i dodajemy do masy makowej (ja używam gotowej masy makowej, ale równie dobrze możemy przygotować ją sami – kupując gotową masę pamiętajmy tylko aby jej skład był dobry).
W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Następnie dodajemy je po jednej łyżce do masy makowej, delikatnie mieszając.
Masę odstawiamy na później.
Gdy nasze ciasto już wyrośnie przekładamy je na stolnicę i chwilę wyrabiamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1cm (pamiętajmy aby długość prostokąta nie przekraczała długości naszej blaszki:)).
Rozwałkowane ciasto smarujemy masą makową, pozostawiając około 2cm z każdego brzegu.
Ciasto zwijamy w roladę układając końcówkę pod spodem ciasta.
Teraz każdy makowiec owijamy dwukrotnie papierem do pieczenia pozostawiając około 1cm przestrzeni między ciastem a papierem.
Tak przygotowane makowce układamy na blaszce i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180stopni (z termoobieg) piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40-45min.
Po upieczeniu ciasta wyłączamy piekarnik i uchylamy jego drzwiczki na około 30min (nie wyciągamy ciasta).
Po upływie czasu wyciągamy makowce z piekarnika i studzimy na kratce.
W czasie gdy nasze makowce stygną szykujemy lukier do polania ciast.
W małej miseczce umieszczamy cukier puder i dodajemy do niego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy – mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści.
Po przestygnięciu ciasta polewamy je lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
I gotowe:)
Smacznego!