Makowiec z jabłkami na kruchym cieście

Makowiec z jabłkami na kruchym cieście

Prosty przepis na przepyszny makowiec z jabłkami pieczony na kruchym cieście.

SKŁADNIKI

Porcja na jedną dużą blaszkę (u mnie okrągła o średnicy 28cm).

CIASTO:

  • 500g mąki krupczatki
  • 200g masła
  • 100g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • 350g gotowej masy makowej
  • 1 białko
  • 500g prażonych jabłek (np. Champion lub Ligol)

CZAS PRZYGOTOWANIA

Około 70min.

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki do ciasta umieszczamy w dużej misce (masło, śmietana oraz żółtka powinny być zimne) i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji (masło możemy pokroić na mniejsze kawałki aby lepiej się wyrabiało).

2/3 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i formujemy z niego spód – przyciskając dokładnie do każdego brzegu, tak aby ciasto miało jednolitą grubość.

Za pomocą widelca lub wykałaczki robimy kilka dziurek w cieście i wkładamy je do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom (z termoobiegiem) – pieczemy około 20 min.

Pozostałą część ciasta owijamy folią i wkładamy na chwilę do lodówki.

W międzyczasie ubijamy białko na sztywno i dodajemy je do masy makowej – delikatnie mieszamy za pomocą łyżki (ja używam gotowej masy makowej, ale równie dobrze możemy przygotować ją sami – kupując gotową masę pamiętajmy tylko aby jej skład był dobry).

Gdy spód ciasta będzie już upieczony wyciągamy go z piekarnika i układamy na nim warstwę prażonych jabłek i kolejno warstwę masy makowej.

Pozostałą 1/3 ciasta wyciągamy z lodówki i kruszymy na wierzchu ciasta, tak aby zakryło całość.

Tak przygotowane ciasto ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) i pieczemy około 45min aż górna warstwa ładnie się zarumieni.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *