Makowiec z jabłkami na kruchym cieście
Prosty przepis na przepyszny makowiec z jabłkami pieczony na kruchym cieście.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną dużą blaszkę (u mnie okrągła o średnicy 28cm).
CIASTO:
- 500g mąki krupczatki
- 200g masła
- 100g kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- 350g gotowej masy makowej
- 1 białko
- 500g prażonych jabłek (np. Champion lub Ligol)
CZAS PRZYGOTOWANIA
Około 70min.
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki do ciasta umieszczamy w dużej misce (masło, śmietana oraz żółtka powinny być zimne) i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji (masło możemy pokroić na mniejsze kawałki aby lepiej się wyrabiało).
2/3 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i formujemy z niego spód – przyciskając dokładnie do każdego brzegu, tak aby ciasto miało jednolitą grubość.
Za pomocą widelca lub wykałaczki robimy kilka dziurek w cieście i wkładamy je do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom (z termoobiegiem) – pieczemy około 20 min.
Pozostałą część ciasta owijamy folią i wkładamy na chwilę do lodówki.
W międzyczasie ubijamy białko na sztywno i dodajemy je do masy makowej – delikatnie mieszamy za pomocą łyżki (ja używam gotowej masy makowej, ale równie dobrze możemy przygotować ją sami – kupując gotową masę pamiętajmy tylko aby jej skład był dobry).
Gdy spód ciasta będzie już upieczony wyciągamy go z piekarnika i układamy na nim warstwę prażonych jabłek i kolejno warstwę masy makowej.
Pozostałą 1/3 ciasta wyciągamy z lodówki i kruszymy na wierzchu ciasta, tak aby zakryło całość.
Tak przygotowane ciasto ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) i pieczemy około 45min aż górna warstwa ładnie się zarumieni.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce.
I gotowe:)
Smacznego!