Spaghetti z krewetkami i pomidorami
Prosty przepis na pyszny makaron spaghetti z krewetkami i pomidorami z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
SKŁADNIKI
Porcja na 3 osoby.
- 300g krewetek
- 70ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 1 średnia czerwona cebula
- 5 średnich pomidorów
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 300g makaronu spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min.
PRZYGOTOWANIE
Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej posiekaną czerwoną cebulę, czosnek oraz papryczkę chili – smażymy przez chwilę.
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórek, wykrawamy zielone części, siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do patelni z cebulą – smażymy aż pomidory całkowicie się rozpadną i cały sok odparuje (mieszamy od czasu do czasu aby całość się nie przypaliła).
W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti i po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku (sprawdź czas gotowania makaronu na opakowaniu – makaron powinien być ugotowany al dente).
Krewetki obieramy i dokładnie myjemy, następnie dodajemy je do patelni wraz z posiekaną natką pietruszki (pozostawiamy niewielką ilość pietruszki do ozdoby). Całość smażymy około 4-5min. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowany i odcedzony makaron i smażymy razem około minuty.
Makaron przekładamy na talerze i podajemy posypany świeżą natką pietruszki.
I gotowe:)
Smacznego!