Tortilla pszenna
Przepis na delikatną tortillę pszenną.
SKŁADNIKI
Porcja na około 6 placków.
- 300g mąki pszennej
- 70g miękkiego masła
- 200ml wrzątku
- pół łyżeczki soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas „odpoczywania” ciasta – około 1h.
PRZYGOTOWANIE
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól – mieszamy. Następnie umieszczamy miękkie masło (wystarczy trochę wcześniej wyciągnąć z lodówki) – całość zalewamy bardzo powoli wrzątkiem i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Gdy składniki mniej więcej się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto ręką do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji (uwaga żeby się nie poparzyć!).
Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i odstawiamy aby odpoczywało na około 1h do ciepłego miejsca (temperatura pokojowa).
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części, każdą z nich formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na cienkie placki, co chwila podsypując mąką.
Po rozwałkowaniu ciasta rozgrzewamy dużą patelnię (bez dodatku tłuszczu) i pieczemy kolejno placki, do uzyskania złotego koloru (w postaci plamek) – ciasto podczas pieczenia będzie tworzyło również charakterystyczne bąble. Placek przekładamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze chwilę (jeden placek piecze się około 1min i należy pilnować aby się nie przypalił).
Placki idealnie nadają się do dań meksykańskich lub jako dodatek w postaci pieczywa do sosów czy dipów.
I gotowe:)
Smacznego!
1 thought on “Tortilla pszenna”