Tortilla pszenna

Tortilla pszenna

Przepis na delikatną tortillę pszenną.

SKŁADNIKI

Porcja na około 6 placków.

  • 300g mąki pszennej
  • 70g miękkiego masła
  • 200ml wrzątku
  • pół łyżeczki soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min + czas „odpoczywania” ciasta – około 1h.

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól – mieszamy. Następnie umieszczamy miękkie masło (wystarczy trochę wcześniej wyciągnąć z lodówki) – całość zalewamy bardzo powoli wrzątkiem i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

Gdy składniki mniej więcej się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto ręką do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji (uwaga żeby się nie poparzyć!).

Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i odstawiamy aby odpoczywało na około 1h do ciepłego miejsca (temperatura pokojowa).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części, każdą z nich formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na cienkie placki, co chwila podsypując mąką.

Po rozwałkowaniu ciasta rozgrzewamy dużą patelnię (bez dodatku tłuszczu) i pieczemy kolejno placki, do uzyskania złotego koloru (w postaci plamek) – ciasto podczas pieczenia będzie tworzyło również charakterystyczne bąble. Placek przekładamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze chwilę (jeden placek piecze się około 1min i należy pilnować aby się nie przypalił).

Placki idealnie nadają się do dań meksykańskich lub jako dodatek w postaci pieczywa do sosów czy dipów.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


1 thought on “Tortilla pszenna”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *