Chili con carne
Prosty przepis na teksańskie danie chili con carne. Przygotowane w szybki i łatwy sposób (danie jednogarnkowe).
SKŁADNIKI
Porcja na 4-5 osób.
- 300g mielonego mięsa wołowego
- 400g całych pomidorów z puszki (obranych)
- 250g czerwonej, odsączonej fasoli (puszka około 400g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona papryka
- 150g passaty pomidorowej
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
DODATKI:
- 6 placków tortilli (przepis na domowej roboty tortillę znajdziesz tutaj)
- 150g kwaśnej śmietany 18%
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min.
PRZYGOTOWANIE
Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno posiekane: cebulę, czosnek oraz papryczkę chili.
Po chwili dodajemy do patelni mielone mięso wołowe i smażymy co chwilę mieszając.
Teraz do naszej patelni dodajemy pomidory z puszki (wraz z całym sokiem), passatę pomidorową, dodajemy sól, pieprz, oregano oraz cukier – całość mieszamy, zmniejszamy ogień na najmniejszy i dusimy pod przykryciem około 10min.
W międzyczasie czerwoną fasolę odcedzamy na durszlaku i zalewamy zimną wodą.
Paprykę kroimy w cienkie paski.
Teraz fasolę oraz paprykę dodajemy do patelni i smażymy przez kilka minut do czasu aż część sosu odparuje (danie powinno być dość gęste ale równocześnie powinno pozostać trochę sosu pomidorowego).
Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki.
Chili con carne podajemy zawinięte w tortille, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z dodatkiem ugotowanego ryżu, wg uznania:)
I gotowe!
Smacznego!