Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Przepis na cudownie aromatyczne, idealnie wilgotne ciasto pomarańczowe.

SKŁADNIKI

Porcja na małą okrągłą blaszkę (średnica około 18cm) lub standardową keksówkę.

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 170g cukru
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy (przepis na domowej roboty kandyzowaną skórkę znajdziesz tutaj)

LUKIER:

  • 100g cukru pudru
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

CZAS PRZYGOTOWANIA

60min.

PRZYGOTOWANIE

W dużej misce umieszczamy jajka, dodajemy do nich cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie powoli dodajemy jogurt naturalny i olej – mieszamy.

Do masy dosypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Na sam koniec dolewamy sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy – mieszamy do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na około 50-55min (do suchego patyczka).

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce.

W międzyczasie przygotowujemy lukier.
W małej miseczce umieszczamy cukier puder i dodajemy do niego 2 łyżki soku z pomarańczy – mieszamy do całkowitego połączenia (jeżeli lukier jest zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku).

Ciasto polewamy lukrem po całkowitym wystygnięciu.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *