Ciasto pomarańczowe
Przepis na cudownie aromatyczne, idealnie wilgotne ciasto pomarańczowe.
SKŁADNIKI
Porcja na małą okrągłą blaszkę (średnica około 18cm) lub standardową keksówkę.
CIASTO:
- 300g mąki pszennej
- 4 jajka
- 170g cukru
- 200g jogurtu naturalnego
- 100ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy (przepis na domowej roboty kandyzowaną skórkę znajdziesz tutaj)
LUKIER:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
CZAS PRZYGOTOWANIA
60min.
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce umieszczamy jajka, dodajemy do nich cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie powoli dodajemy jogurt naturalny i olej – mieszamy.
Do masy dosypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Na sam koniec dolewamy sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy – mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na około 50-55min (do suchego patyczka).
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce.
W międzyczasie przygotowujemy lukier.
W małej miseczce umieszczamy cukier puder i dodajemy do niego 2 łyżki soku z pomarańczy – mieszamy do całkowitego połączenia (jeżeli lukier jest zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku).
Ciasto polewamy lukrem po całkowitym wystygnięciu.
I gotowe:)
Smacznego!