Naleśniki orzechowe z prażonymi jabłkami i pomarańczą
Prosty przepis na smaczny deser – naleśniki orzechowe z masłem orzechowym, prażonymi jabłkami i pomarańczą.
SKŁADNIKI
Porcja na 6 naleśników.
CIASTO NA NALEŚNIKI:
- 150g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 100g masła orzechowego
- 200ml mleka
DODATKI:
- 350g prażonych jabłek
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka cukru pudru
- odrobina oleju do smażenia
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min.
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce umieszczamy jajka i dodajemy do nich cukier – miksujemy do uzyskania jednolitej puszystej masy. Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników.
Teraz do masy dodajemy partiami mąkę, cały czas miksując.
Na koniec dodajemy mleko i miksujemy do całkowitego połączenia składników – ciasto powinno być dość lejące i ładnie rozprowadzać się na patelni podczas smażenia.
Ciasto smażymy na całkowicie rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Po usmażeniu naleśniki przekładamy lekko podgrzanymi prażonymi jabłkami – składamy na ćwiartki, całość skrapiamy delikatnie sokiem z pomarańczy i posypujemy cukrem pudrem – podajemy z kawałkami pomarańczy.
I gotowe:)
Smacznego!