Domowy chleb tostowy
Prosty przepis na pyszny i delikatny domowy chleb tostowy, idealnie chrupiący po przypieczeniu w tosterze czy opiekaczu.
SKŁADNIKI
Porcja na jeden standardowy bochenek chleba tostowego (przygotowany w keksówce).
- 550g mąki pszennej
- 45g masła
- 25g świeżych drożdży
- 30g cukru
- 280ml wody
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO:
- 1 łyżka miękkiego masła do posmarowania
- 2 łyżki mleka
CZAS PRZYGOTOWANIA
55min + czas wyrastania ciasta (około 1,5h)
PRZYGOTOWANIE
Drożdże wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową (około 40min).
W małym rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem cukru (masło nie powinno się zagotować). Gdy masło się rozpuści odstawiamy rondelek z ognia, dodajemy do niego wodę i pokruszone drożdże (w tej kolejności, gdyż nie powinniśmy łączyć drożdży z gorącym masłem – po dodaniu wody będzie miało ono odpowiednią temperaturę do dodania drożdży:)) – mieszamy aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20min do wyrośnięcia zaczynu (ten zaczyn będzie wyglądał odrobinę inaczej niż standardowy zaczyn do ciasta drożdżowego ponieważ ma więcej składników mokrych w stosunku do suchych, natomiast po wyrośnięciu powinny być widoczne na wierzchu bąbelki).
Do dużej miski przesypujemy mąkę i dodajemy do niej sól – mieszamy.
Teraz do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy za pomocą dłoni – ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i nie będzie kleić się do rąk (im dłużej wyrabiamy nasze ciasto tym po upieczeniu będzie ono bardziej delikatne).
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia – przykrywamy szmatką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 1h – ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto ładnie urośnie średnią blaszkę (keksówkę) smarujemy dokładnie masłem (każdą ściankę) i przekładamy do niej ciasto delikatnie przyciskając, tak, aby ciasto wypełniło wszystkie brzegi – powierzchnię wyrównujemy, ponownie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego miejsca na około 30min.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem i gdy ciasto wyrośnie smarujemy je miękkim masłem zmieszanym z mlekiem – wstawiamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom na około 30min, do uzyskania złotego koloru – chleb w tym czasie pięknie urośnie:)
Po upieczeniu wyciągamy chleb z piekarnika i ponownie smarujemy odrobiną masła (bez mleka) – czekamy chwilę aż będzie letni i wyciągamy z blaszki, aby nie zaparował – czekamy do całkowitego wystudzenia (pozostawiamy na kratce lub drewnianej desce).
I gotowe:)
Smacznego!