Pączki rafaello (z kremem budyniowo-kokosowym)
Prosty przepis na przepyszne i delikatne pączki rafaello nadziewane kremem budyniowo-kokosowym.
SKŁADNIKI
Porcja na około 18 pączków.
CIASTO:
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 100g cukru
- 80g masła
- 5 żółtek
- 1 całe jajko
- 200ml mleka
- 25ml rumu (ja użyłam złotego rumu „Captain Morgan Spiced Gold”) lub wódki/spirytusu
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWO-KOKOSOWY:
- 500ml mleka
- 70g cukru pudru
- 20g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 70g wiórek kokosowych
- 1 laska wanilii
LUKIER:
- 50g cukru pudru
- 1-2 łyżki ciepłej przegotowanej wody
- 20g wiórek kokosowych
DODATKOWO:
- 1l oleju do smażenia (ja użyłam rzepakowego)
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min + czas wyrastania ciasta (około 2h).
PRZYGOTOWANIE
Drożdże wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową (około 40min przed przygotowaniem ciasta).
W małym garnuszku roztapiamy masło i czekamy aż chwilę przestygnie.
Do średniej wielkości miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki (cukier oraz mąkę odejmujemy od całości porcji składników) i zalewamy ciepłym mlekiem (nie gorącym) – całość dokładnie mieszamy aż cukier i drożdże całkowicie się rozpuszczą.
Miseczkę zakrywamy szmatką i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia na około 20min.
Żółtka, jajko oraz cukier umieszczamy w miseczce i ubijamy na jasną puszystą masę.
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól – mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy za pomocą łyżki. Kolejno do masy dolewamy ubite z cukrem żółtka – mieszamy. Gdy składniki mniej więcej się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto ręką.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy roztopione i przestudzone masło – wyrabiamy aż masło całkowicie połączy się z resztą składników.
Na koniec dolewamy rum – wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk.
Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego miejsca na około 1h – ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowo-kokosowy.
Wiórki kokosowe mielimy na drobno (możemy to zrobić za pomocą blendera lub młynka elektrycznego).
Z całej porcji mleka odlewamy około 150ml, dodajemy do niego mąki (pszenną i ziemniaczaną), cukier oraz żółtko i dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
Resztę mleka przelewamy do garnka i gotujemy z dodatkiem ziarenek z laski wanilii – gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy połączone wcześniej składniki i zmielone wiórki kokosowe – cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje – krem odstawiamy z palnika i czekamy aż przestygnie.
Gdy ciasto na pączki ładnie wyrośnie dzielimy je na kilkanaście części, formujemy z nich małe kuleczki i układamy na stolnicy/blaszce (obsypanej delikatnie mąką) obok siebie (pozostawiając odstępy) – tak przygotowane ciasto zakrywamy ponownie szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30min.
Po tym czasie na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej (1l) i gdy będzie dobrze nagrzany zmniejszamy ogień na średni i kolejno wkładamy pączki i smażymy do zarumienienia (około 3min na jednej stronie), pączki przewracamy na drugą stronę i smażymy tyle samo (pilnujemy aby się nie przypaliły).
Pod koniec smażenia sprawdzamy czy ciasto w środku pączków jest już upieczone – w tym celu możemy nakłuć je drewnianym patyczkiem do pieczenia/szaszłyków – jeżeli na patyczku widoczne jest mokre ciasto to znak, że nasze pączki nie są jeszcze upieczone w środku, jeżeli patyczek jest suchy – są już gotowe.
Uwaga! Jeżeli po wyciągnięciu patyczka widzimy, że pączki nie są jeszcze gotowe a z wierzchu są już mocno przypieczone możemy ściągnąć je z patelni i „dopiec” w całkowicie nagrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegiem) przez około 10min – dzieje się zazwyczaj tak gdy pączki są zbyt duże, więc lepiej formować małe kulki przed smażeniem:)
Usmażone pączki przekładamy na blaszkę/talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu – chwilę studzimy.
Teraz przygotowujemy lukier do pączków.
Cukier puder przekładamy do średniej wielkości miseczki i dolewamy 1 łyżkę ciepłej wody – dokładnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści (jeżeli lukier jest zbyt gęsty możemy dodać kolejną łyżkę wody) – konsystencja lukru powinna być bardzo gęsta aby lukier powoli spływał z naszych pączków.
Na koniec nadziewamy pączki kremem budyniowo-kokosowym (ja użyłam do tego szprycy do nadziewania i rękawu cukierniczego).
Pączki polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
I gotowe:)
Smacznego!