Granola
Przepis na domowej roboty, cudownie chrupiącą granolę – bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
Porcja na około 700g granoli.
- 200g płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
- 120g wiórek kokosowych
- 130g suszonej żurawiny
- 100g ulubionych orzechów (ja użyłam ziemnych)
- 50g pestek dyni
- 100g miodu (ja użyłam mandarynkowego)
- 60g oleju kokosowego
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Miód oraz olej kokosowy przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu.
Wszystkie składniki suche przekładamy do dużej miski i dodajemy do nich roztopiony olej kokosowy z miodem – całość dokładnie mieszamy – masa powinna być dość sypka.
Granolę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na środkowy poziom na około 20min – w trakcie pieczenia mieszamy kilka razy granolę, aby była równomiernie przypieczona (ja zwykle robię to 4-5 razy w ciągu całego czasu pieczenia).
Uwaga! Jeżeli zdecydujesz się pomniejszyć porcję składników to proponuję odpowiednio zmniejszyć czas pieczenia do 12-15 min – obserwujmy naszą granolę – pod koniec pieczenia powinna być ona ładnie przyrumieniona ale nie przypalona:)
Po upieczeniu granolę wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy – przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku – granola zachowuje swoją świeżość nawet do miesiąca. Możemy dowolnie modyfikować składniki, np. zamienić żurawinę na rodzynki (Uwaga: jeżeli zdecydujemy się na dodanie rodzynek to nie pieczemy ich z resztą bakalii (mogą stać się gorzkie i niesmaczne) – dodajemy je dopiero po upieczeniu i wystygnięciu granoli), pestki dyni na słonecznik itd:)
Granolę podajemy z jogurtem, mlekiem, owocami, musami owocowymi i z czymś co tylko nam przyjdzie na myśl.
I gotowe!
Proste, prawda?:)
Smacznego!