Granola z orzechami włoskimi i rodzynkami

Granola z orzechami włoskimi i rodzynkami

Kolejny prosty i szybki przepis na domową granolę z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek.

SKŁADNIKI

Porcja na około 750g granoli.

  • 200g płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
  • 120g wiórek kokosowych
  • 130g rodzynek *
  • 100g orzechów włoskich
  • 80g łuskanego słonecznika
  • 30g białego sezamu
  • 100g miodu (ja użyłam wrzosowego)
  • 60g oleju kokosowego

* pamiętajmy o tym, że rodzynek nie powinniśmy piec z resztą składników – stają się one wtedy gorzkie i niesmaczne.

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Olej kokosowy oraz miód przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy aż całość się rozpuści.

Wszystkie suche składniki (pomijając rodzynki) przekładamy do dużej miski i dolewamy do nich roztopiony olej kokosowy z miodem.
Całość dokładnie mieszamy (składniki powinny być wciąż sypkie).

Tak przygotowaną mieszankę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na środkowy poziom do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na około 15-20min.
W czasie pieczenia granoli mieszamy ją kilkukrotnie (ja robię to zwykle 4-5 razy podczas całego czasu pieczenia).
Jeżeli zdecydujemy się o pomniejszenie przygotowanej porcji to powinniśmy odpowiednio skrócić czas pieczenia granoli – do 12-15min.
Pilnujemy aby granola się nie przypaliła:)

Po upieczeniu wyciągamy granolę z piekarnika i studzimy. Następnie dodajemy do niej rodzynki i przekładamy do pojemniczków/słoiczków – przechowujemy szczelnie zamknięte do miesiąca.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *