Sernik z kajmakiem na orzechowym spodzie

Sernik z kajmakiem na orzechowym spodzie

Przepis na delikatny i idealnie wilgotny sernik z kajmakiem na orzechowym spodzie z dodatkiem daktyli i masła orzechowego.

SKŁADNIKI

Porcja na jedną dużą blaszkę (u mnie okrągła forma o średnicy 28cm).

SPÓD:

  • 250g orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 150g suszonych daktyli
  • 100g masła orzechowego

MASA SERNIKOWA:

  • 1kg mielonego twarogu
  • 200g śmietany kremówki 36%
  • 3 całe jajka
  • 6 żółtek
  • 150g cukru pudru
  • 1 laska wanilii

DODATKOWO:

  • 1 puszka (około 500g) masy kajmakowej (przepis na domowej roboty kajmak znajdziesz tutaj)
  • 100g orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 300ml wody

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min + czas namaczania daktyli i pieczenia ciasta (około2h).

PRZYGOTOWANIE

Daktyle przekładamy do małego garnuszka i zalewamy wrzątkiem do całkowitego przykrycia – odstawiamy na minimum godzinę (możemy namoczyć daktyle również dzień wcześniej).

Orzeszki ziemne przekładamy do blendera i siekamy na bardzo drobno. Osobno blendujemy namoczone i odsączone daktyle na gładką masę.
Zmielone orzechy, daktyle oraz masło orzechowe przekładamy do miski i dokładnie mieszamy (możemy to zrobić ręką gdyż masa jest dość gęsta).

Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy równo na całej szerokości blaszki.

Wszystkie składniki do masy sernikowej umieszczamy w dużej misce – dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników – nie powinniśmy ubijać masy zbyt długo.

Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z 300ml wody – nagrzewamy piekarnik razem z naczyniem z wodą.

Masę sernikową przekładamy na orzechowy spód i całość wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) – pieczemy około 75-80min (pod koniec pieczenia sprawdźmy czy wierzch sernika nie przypieka się zbytnio – jeżeli tak, połóżmy na wierzch kawałek folii aluminiowej, tak aby przykryć górę ciasta).

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy nasz sernik na około 20min aby stygł razem z piekarnikiem.

Po tym czasie wyciągamy sernik z piekarnika i gdy całkowicie wystygnie smarujemy go masą kajmakową i posypujemy orzeszkami.

Ciasto dobrze jest schłodzić przed podaniem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *