Sernik z kajmakiem na orzechowym spodzie
Przepis na delikatny i idealnie wilgotny sernik z kajmakiem na orzechowym spodzie z dodatkiem daktyli i masła orzechowego.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną dużą blaszkę (u mnie okrągła forma o średnicy 28cm).
SPÓD:
- 250g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 150g suszonych daktyli
- 100g masła orzechowego
MASA SERNIKOWA:
- 1kg mielonego twarogu
- 200g śmietany kremówki 36%
- 3 całe jajka
- 6 żółtek
- 150g cukru pudru
- 1 laska wanilii
DODATKOWO:
- 1 puszka (około 500g) masy kajmakowej (przepis na domowej roboty kajmak znajdziesz tutaj)
- 100g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 300ml wody
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min + czas namaczania daktyli i pieczenia ciasta (około2h).
PRZYGOTOWANIE
Daktyle przekładamy do małego garnuszka i zalewamy wrzątkiem do całkowitego przykrycia – odstawiamy na minimum godzinę (możemy namoczyć daktyle również dzień wcześniej).
Orzeszki ziemne przekładamy do blendera i siekamy na bardzo drobno. Osobno blendujemy namoczone i odsączone daktyle na gładką masę.
Zmielone orzechy, daktyle oraz masło orzechowe przekładamy do miski i dokładnie mieszamy (możemy to zrobić ręką gdyż masa jest dość gęsta).
Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy równo na całej szerokości blaszki.
Wszystkie składniki do masy sernikowej umieszczamy w dużej misce – dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników – nie powinniśmy ubijać masy zbyt długo.
Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z 300ml wody – nagrzewamy piekarnik razem z naczyniem z wodą.
Masę sernikową przekładamy na orzechowy spód i całość wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) – pieczemy około 75-80min (pod koniec pieczenia sprawdźmy czy wierzch sernika nie przypieka się zbytnio – jeżeli tak, połóżmy na wierzch kawałek folii aluminiowej, tak aby przykryć górę ciasta).
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy nasz sernik na około 20min aby stygł razem z piekarnikiem.
Po tym czasie wyciągamy sernik z piekarnika i gdy całkowicie wystygnie smarujemy go masą kajmakową i posypujemy orzeszkami.
Ciasto dobrze jest schłodzić przed podaniem.
I gotowe:)
Smacznego!