Krem orzechowy

Krem orzechowy

Prosty przepis na krem orzechowy – idealny na kanapki lub jako dodatek do ciast i deserów.

SKŁADNIKI

Porcja na około 600g kremu.

  • 200g orzechów laskowych
  • 170ml mleka (ja użyłam sojowego ale może być również zwykłe krowie)
  • 150g miękkiego masła
  • 130g cukru pudru
  • 1 łyżka rumu (ja użyłam złotego rumu „Captain Morgan Spiced Gold”) lub wódki
  • szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min.

PRZYGOTOWANIE

Orzechy prażymy na patelni tak aby ładnie się przyrumieniły ale nie przypaliły – mieszamy co chwilę.

Po uprażeniu odstawiamy patelnię z palnika i chwilę studzimy.

Gdy orzechy trochę przestygną obieramy je ze skorupek (po uprażeniu powinny łatwo odchodzić), przesypujemy do blendera i siekamy na drobny proszek (jeżeli chcemy aby nasz krem był idealnie gładki orzechy powinniśmy zblendować tak aby powstała gładka masa w postaci masła).
UWAGA! Nie pozostawiajmy skorupek na orzechach – mogą one sprawić, że nasz krem będzie gorzki.

W osobnej misce ucieramy za pomocą miksera miękkie masło z cukrem, następnie dodajemy zmielone orzechy, szczyptę soli i mleko – całość dokładnie mieszamy i na koniec dolewamy łyżkę rumu – ponownie mieszamy.

Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy szczelnie zamknięte w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *