Krem orzechowo-kakaowy z daktyli

Krem orzechowo-kakaowy z daktyli

Przepis na orzechowo-kakaowy krem z daktyli – idealny jako dodatek na kanapki.

SKŁADNIKI

Porcja na około 320g kremu.

  • 150g daktyli
  • 80g orzechów laskowych
  • 30g gorzkiego kakao
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Daktyle przesypujemy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem tak aby przykryć całość – pozostawiamy do namoczenia na minimum godzinę (ja zwykle zostawiam je na noc).

Orzechy prażymy delikatnie na patelni, następnie studzimy i obieramy ze skórki (powinna łatwo odejść po uprażeniu orzechów).

Orzechy przekładamy do blendera i siekamy do uzyskania gładkiej, kremowej masy (pilnujmy czy nie trzeba robić przerw przy blendowaniu orzechów – urządzenie może się mocno nagrzewać).

Zblendowane orzechy przekładamy do większej miski, a do tego samego blendera wrzucamy odcedzone daktyle i blendujemy na gładką masę.

Teraz daktyle dodajemy do miski z kremem orzechowym, dodajemy miód, kakao oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy szczelnie zamknięte w lodówce przez około 3 tygodnie.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *