Krem orzechowo-kakaowy z daktyli
Przepis na orzechowo-kakaowy krem z daktyli – idealny jako dodatek na kanapki.
SKŁADNIKI
Porcja na około 320g kremu.
- 150g daktyli
- 80g orzechów laskowych
- 30g gorzkiego kakao
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Daktyle przesypujemy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem tak aby przykryć całość – pozostawiamy do namoczenia na minimum godzinę (ja zwykle zostawiam je na noc).
Orzechy prażymy delikatnie na patelni, następnie studzimy i obieramy ze skórki (powinna łatwo odejść po uprażeniu orzechów).
Orzechy przekładamy do blendera i siekamy do uzyskania gładkiej, kremowej masy (pilnujmy czy nie trzeba robić przerw przy blendowaniu orzechów – urządzenie może się mocno nagrzewać).
Zblendowane orzechy przekładamy do większej miski, a do tego samego blendera wrzucamy odcedzone daktyle i blendujemy na gładką masę.
Teraz daktyle dodajemy do miski z kremem orzechowym, dodajemy miód, kakao oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy szczelnie zamknięte w lodówce przez około 3 tygodnie.
I gotowe:)
Smacznego!